Aké sú slovenské chute?

Aj keď okolo nás rastú stánky "Fast food" ako hríby po daždi, väčšina ľudí ich využíva hlavne z časovej núdze.

Každému z nás sa už stalo, že na slušné jedlo nemá čas, tak si kúpi niečo "do ruky", aby zahnal hlad. Ale ak by sme si mohli vybrať, hot dog našim obľúbeným jedlom isto nebude. Aké sú vlastne slovenské obľúbené chute?

Hoci sa za slovenské národné jedlo považujú bryndzové halušky, dnešná slovenská kuchyňa používa ingrediencie z celého sveta a mnoho prebrala z iných tradičných kuchýň, ako napríklad z talianskej, maďarskej alebo čínskej. Na Slovensku sa však môžete stretnúť s mnohými plodinami a jedlami, ktoré sú práve tu oveľa častejšie používané ako hocikde inde na svete.

Ktoré suroviny tvoria jadro tradičnej slovenskej kuchyne? Je to zelenina, ako fazuľa, kukurica, šošovica, kapusta, paprika, cibuľa, cesnak a zemiaky. Najviac používané druhy mäsa sú bravčové, hovädzie, hydina a rôzne druhy rýb. Aj keď niektoré z uvedených plodín (zemiaky, paprika) u nás zdomácneli až v 18. – 19. storočí, pozostávajú z nich obľúbené tradičné jedlá Slovákov.

Za "nedeľný", sviatočný obed sa obvykle pokladá hlavné jedlo, ktoré tvorí kura na rôzny spôsob s ryžou alebo so zemiakmi, rezne so zemiakovým šalátom. Veľmi obľúbené sú aj rôzne druhy gulášov a paprikášov.

Špeciálnou kategóriou medzi tradičnými jedlami sú plnená paprika a plnený kapustný list. Obe sú považované za obľúbené domáce jedlá, plnený kapustný list je však v mnohých oblastiach Slovenska aj tradičným sviatočným jedlom. Ich príprava je pomerne zložitá – v oboch prípadoch plnka pozostáva z korenenej zmesi mletého mäsa a ryže. Touto zmesou sa následne plnia vydlabané papriky alebo zmäknuté kapustné listy, ktoré sa potom varia približne hodinu, papriky v zriedenom ochutenom paradajkovom pretlaku, kapustné listy aj s kyslou kapustou.

Ak nemáte dosť času alebo skúseností na prípravu týchto vyhľadávaných pochúťok a predsa by ste si ich chceli dopriať, nestrácajte nádej. Na našom trhu nájdete nové sterilizované výrobky od slovenského výrobcu Tatrakon Poprad.

Plnená paprika Tatrakon obsahuje všetko, čo správna plnená paprika obsahovať má – celé sterilizované papriky v paradajkovom pretlaku plnené ochutenou zmesou mletého bravčového a hovädzieho mäsa, ryže, cibule a sterilizovanej zeleniny.

Kapustný list plnený z Tatrakonu tvoria chutné listy z hlávkovej kapusty plnené zmesou mletého bravčového a hovädzieho mäsa, ryže, cibule a sterilizovanej zeleniny sterilizované v paradajkovom pretlaku a kyslej kapuste.

Nemusíte strácať čas ich zložitou prípravou a nutričná hodnota týchto hotových jedál sa vyrovná tým z domácej kuchyne. Výrobca navyše garantuje, že tieto výrobky neobsahujú chemické konzervačné látky ani farbivá. Vysokú kvalitu výrobkov firmy Tatrakon zabezpečuje okrem iného aj dodržiavanie európskej normy EN ISO 9001 : 1994.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.