Vytlačiť túto stránku

Ako prestierať

Napísal femme 22. september 2021

Podceňujete vplyvom každodenného zhonu význam pekného prestierania? Škoda, aj to najobyčajnejšie jedlo chutí na pôsobivom prestieraní akosi lepšie...

Raňajky: 

Používame (ako pri obede a večeri) klasický obrus alebo anglické prestieranie. Pred každého raňajkujúceho položíme šálku s podšálkou, lyžičku, dezertný tanierik, nôž na krájanie, nôž na natieranie a (pokiaľ bude treba) vidličku. Nôž má ležať na pravej strane od tanierika (ostrie obrátené k tanieru), vidlička na ľavej strane. Šálka s podšálkou má svoje miesto pri špičke noža, lyžička k šálke má ležať na podšálke z pravej strany. Maslo, džem, syr, salámu a ďalšie potraviny treba uložiť na spoločné misy.

prestieranie_21

Obed: 

Na veľký plochý tanier položíme hlboký polievkový tanier; na ľavú stranu od taniera umiestníme vidličku, na pravú stranu nôž, vedľa noža lyžicu. Dezertný príbor umiestníme vedľa hlavného príbora (podľa pravidla, že na vonkajšej strane leží vždy ten príbor, ktorý sa použije ako prvý). Nad tanier položíme (horizontálne) malú lyžičku.
Naľavo od taniera položíme misku na šalát či kompót. Ak sa šalát nepodáva, môžeme na jej miesto položiť dezertný tanierik, ktorý sa na stôl zvyčajne kladie po odnesení veľkých tanierov. K špičke noža položíme poháre. Najbližšie stojí ten, do ktorého sa bude nalievať najskôr.
Zloženú servítku alebo textilný obrúsok umiestnime na ľavú stranu od taniera alebo na malý dezertný tanierik. Stred stola patrí soľničke, koreničke a košíku s pečivom.

Večera: 

Večerné prestieranie sa od obedňajšieho prestierania nijak nelíši; no v prípade jednoduchšej večere je i prestieranie jednoduchšie.

- Studené predjedlá podávame na veľkej plochej mise; teplé zapekané predjedlá v zapekacích miskách.
- Pri podávaní syrov sa najlepšie uplatní obyčajná drevená doštička.
Mäso nakrájané na plátky a porciovanú hydinu kladieme na ploché misy.
Omáčku podávame v omáčniku.
Prílohy podávame v hlbokých misách.
Šaláty a kompóty podávame rovnako v hlbokých misách.
Tortu kladieme na stôl nakrájanú na plochej mise; zákusky kladieme rovnako na ploché misy a mäkké múčniky, krémy a šľahačku servírujeme v plytkých miskách.
- K prestieraniu patria aj príbory určené na naberanie jedla zo spoločných mís a príbory vyhradené pre špeciálne jedlá (klieštiky, naberačky...). 

Predkladací príbor tvorí veľká lyžica a vidlica - pri naberaní uchopíme vidlicu ľavou rukou a lyžicu pravou. 

Dezertným príborom konzumujeme predjedlá a múčniky - ak používame lyžicu a vidličku, jedlo si do úst kladieme lyžicou, ktorú držíme v ľavej ruke, a sústo na ňu prisúvame vidličkou.
- Na niektoré polievky (napríklad vývary a studené ovocné polievky), ktoré sú podávané v šálke, používame dezertnú lyžicu (každú polievku naberáme z taniera smerom od seba).