Vytlačiť túto stránku

Varil pre anglickú kráľovnú

Napísal Michaela Conzarová 21. január 2020

Slovensko má veľa nadaných, skúsených ľudí v mnohých oblastiach, ktorí svoju šikovnosť, umenie, tvorivosť  a um dokázali rozvinúť vo svete. Takým je aj šéfkuchár Michal Rabina z Trenčína, ktorý pôsobí v Rakúsku.

m_frabina20

Začínal ako kuchár a neuveriteľne sa vypracoval na šéfkuchára, neskôr aj majiteľa reštaurácie v Eisenstadte v Rakúsku. Dnes je majiteľom reštaurácie Die Alm v Burgenlande.

femme: Kedy a prečo ste sa rozhodli odísť zo Slovenska a kam viedli vaše prvé kroky?
Michal Rabina: Odišiel som v lete 1998 z dôvodu profesionálneho a finančného... Začal som v Zürichu, odtiaľ som prešiel do Nemecka, neďaleko Stuttgartu, ďalej do Rakúska a neskôr som mal pracovné pobyty v Belgicku, Japonsku, Kórei a Fínsku. Mal som to šťastie, že som pracoval v reštauráciách s dvoma a troma Michelinovými hviezdami.

femme: Vystriedali ste viacero štátov, čo stálo za rozhodnutím usadiť sa v Rakúsku?
Michal Rabina: Určite to bola blízkosť Slovenska a priaznivé podnikateľské prostredie.

femme: Ste ženatý a máte tri deti. Pracuje vaša manželka tiež v gastronómii?
Michal Rabina: Gastronómia nie je „manželsky priateľské“ povolanie, pokiaľ obidvaja vo vzťahu nie sú gastronómovia. Toto šťastie ma postretlo až na druhýkrát. Mám tri deti, z toho dve žijú v Maďarsku a jedno s nami v Rakúsku. Manželka je Slovenka a zdieľa so mnou v súčasnosti všetky nádherne gastronomické momenty.

femme: Bývate v Eisenstadte, tam ste začínali od kuchára až ste sa vypracovali na majiteľa reštaurácie s mnohými zamestnancami, ako vás prijali domáci?
Michal Rabina: Miestni hodnotili veľmi pozitívne moju prácu. Od začiatku ma navštevovali a navštevujú. Miestnu kuchyňu v regióne som obohatil iným vplyvom a to si myslím, prijali veľmi otvorene a dobre. Doteraz som sa nestretol s negatívnym postojom voči mojej osobe, skôr so závisťou...:-)

Femme: Presadili ste sa medzi domácimi kuchármi z okolitých reštaurácií, cítite aj závisť, ako ste naznačili...
Michal Rabina: Áno cítim, ale už nie v takej miere. Mal som podozrivo časté kontroly (bezpečnosť pri práci, hygiéna, finančný úrad), ktoré ma ale zase rýchlo naučili, ako dodržiavať rakúske podmienky a pravidlá. V podstate som im zato vďačný.

femme: V súčasnosti ste majiteľom reštaurácie Die Alm v Eisenstadte. Aké špeciality pripravujete pre náročných rakúskych klientov?
Michal Rabina: Koncepciu tvoríme individuálne na požiadavky našich zákazníkov. Uplatňujeme moje kreatívne nápady vo všetkých segmentoch ( á la carte, catering, spoločenské akcie, spoločné stravovanie) a využívame vlastné recepty pri príprave jedál. Pristupujem ku všetkému čo robíme s maximálnym rešpektom, úctou a láskou. Tento „recept“ vždy funguje.

femme: Máte ešte sny? Chcete sa ešte posunúť vo vašej oblasti? Tí najšikovnejší opúšťajú rodnú krajinu a vyberajú sa do sveta, kde sú viac ocenení. Neuvažujete sa vrátiť na Slovensko?
Michal Rabina: Snov mám viac než dosť, tie ma motivujú niekam sa stále posúvať. V blízkej budúcnosti by sme si chceli spolu s manželkou kúpiť malý hotel s Fine Dinning reštauráciou. Zmena krajiny neprichádza už v našom veku do úvahy. Z hľadiska pracovných aj súkromných vzťahov, ktoré sme si tu vybudovali asi už nie, možno na dôchodok :-).

Foto: Michaela Conzarová