Tipy a triky, ako šikovne zredukovať plasty na minimum

Poradíme vám. Jednoduché tipy, ako obmedzíte plast a neobmedzíte vlastné pohodlie, nájdete v tomto článku. Plasty tvoria  približne 11 % nášho odpadu a stretávame sa s nimi denno-denne v rôznych formách. Plasty predstavujú pre životné prostredie záťaž aj svojou dlhou dobou rozkladu, pokiaľ sú voľne vyhodené do prírody.

recyklacia19

Na výrobu konvenčného plastu sa používa neobnoviteľný prírodný zdroj –  ropa, na ktorej sú závislé viaceré odvetvia priemyslu a doprava po celom svete. Keďže spotreba plastu v uplynulých desaťročiach enormne narastala, do popredia sa dostala téma recyklácie a najmä redukcie plastového odpadu.  Recyklácia mnohých druhov plastov je veľmi problematická a má veľa obmedzení. Oproti tomu sklo sa môže recyklovať prakticky „donekonečna”. Je to jeden z dôvodov, prečo by sme sa mali v prvom rade zamerať na obmedzenie používania plastových výrobkov a až v druhom rade na ich recykláciu. 

Jednoduché tipy, ako obmedzíte plast a neobmedzíte vlastné pohodlie:

Jednorazové plastové tašky

Je pravda, že ich je čoraz menej a časy, kedy boli vo veľkých supermarketoch zadarmo ku každému nákupu, sú (snáď) nenávratne preč. Ak ste si ešte nevybudovali zvyk nosiť so sebou v aute či v kabelke plátennú nákupnú tašku, je na čase to zmeniť. Plátennú nákupnú tašku kúpite od tej najjednoduchšej až po farebné s rôznymi vzormi. Ak ste zábudlivý typ, schovajte si viacero kusov na rôzne miesta, do kabelky, vrecka od bundy, do kufra auta, skrátka niekde, kde ju vždy nájdete a nebudete musieť použiť plastovú tašku. A čo všetky tie plastové vrecká na oddelení ovocia a zeleniny? Aj na tieto účely existujú textilné vrecúška, ktoré sú dnes bežne dostupné. Vyhýbajte sa zelenine a ovociu balenému v plastových obaloch. 

Plastové fľaše

Koho ešte stále baví nosiť si so sebou vodu v plastovej PET fľaši, keď máme na trhu takú širokú ponuku environmentálne vhodnejších a zdravých fliaš z nerezu alebo skla? Nie sú len štýlové, odolné a moderné. Ekologické verzie fliaš na nápoje neohrozujú naše zdravie vylučovaním chemických látok do nápojov. Ak sa predsa len občas rozhodnete pre kúpu obľúbeného nápoja v PET fľaši, nezabudnite ju dôkladne stlačiť a vhodiť do správneho kontajnera. Triedenie plastov a ich recyklácia má význam. 

Plastové poháre

Plastové poháre na kávu, pivo a limonády sú bežnou súčasťou všetkých hromadných spoločenských udalostí, najmä v exteriéri a najmä v lete. Skúsme sa vyhýbať ich používaniu tým, že si donesieme vlastný pohár, použijeme jeden plastový pohár opakovane, na kávu so sebou si nosme vlastnú termosku alebo termohrnček. Možností je mnoho a kreativita v tejto oblasti je viac ako vítaná. Vyhnúť sa použitiu plastového riadu na podobných akciách je o niečo komplikovanejšie, pokiaľ si nechcete nosiť špeciálny cestovný príbor. V tomto prípade môžeme ako zákazníci motivovať predajcov k používaniu ekologických alternatív plastového riadu pomocou zníženého záujmu o kúpu jedla na jednorazových plastových tanieroch. 

Slamky

Ak si svoj obľúbený nápoj najradšej vychutnávate so slamkou a zároveň chcete obmedziť plasty vo svojom živote, nie je nič jednoduchšie. Už nejaký ten čas sú na trhu dostupné slamky z nerezovej ocele alebo skla. V ponuke sú slamky na sypaný čaj alebo slamky s lyžičkou. 

Existuje mnoho tipov, ako redukovať používanie plastu. Pomocou týchto jednoduchých pravidiel môžete obmedziť používanie plastov bez toho, aby ste si to vôbec všimli. Zrejme sa vám nepodarí vylúčiť plasty zo svojho života úplne, a preto pamätajte, triedenie plastov a ich recyklácia má vždy väčší zmysel, ako by mali plasty skončiť na skládke. Ak si nie ste istí, čo patrí do plastu a čo sa na plast len hrá, sledujte pozorne informácie na obaloch a prečítajte si Alchýmiu triedenia komunálneho odpadu. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.