Vytlačiť túto stránku

Raňajky, ktoré sú fit a zasýtia

Napísal femme 11. júl 2019

Zdravý životný štýl je pre mnohých ľudí veľmi dôležitý. Veľa cvičiť, pobyt na čerstvom vzduchu, málo stresu a dobrá nálada určite nikomu neublížia. Aj keď nie všetci sledujú, ktorá potravina je najzdravšia, alebo aké zloženie má, tak určite z času na čas neuškodí, stravovať sa trochu zdravšie. 

woman health food

Čím skôr začnete, tým lepšie. A práva zdravé raňajky sú skvelým začiatkom, aby ste spravili niečo pre seba a svoje zdravie. 

Ovsené vločky

Táto potravina je veľmi obľúbená u všetkých ľudí, ktorí majú radi zdravú stravu. Ovsené vločky obsahujú veľ vlákniny, ktorá prečisťuje črevá a tým zlepšuje trávenie. Vďaka vláknine taktiež dobre zasýtia na dlhšiu dobu. 

Obľúbené sú buď kaša zaliata vodou, alebo mliekom. Pridať si do nich môžete napríklad kokos, chia semienka, ovocie, alebo kakao. 

Pozor ale na kúpený mix, ktorý obsahuje pražené vločky s čokoládou, alebo iným. Takéto ochutené a pražené vločky obsahujú mnoho tuku, cukru a celkovo mnoho nepotrebných kalórií. Preto si radšej dobre prečítajte nutričné hodnoty, alebo si pripravte takúto zmes doma.

Jačmenné krúpy

Jačmenné krúpy pochádzajú z jačmeňa, ktorý obsahuje mnoho prospešných látok. Veľa ľudí konzumuje jačmenné krúpy, práve pri chudnutí. Obsahujú vlákninu, zinok, železo, selén, draslík, fosfor, vápnik, vitamíny B, E, K, kyselinu listovú, luteín a kyselinu pantoténovú. 

Pripraviť sa dajú na slano, aj na sladko. Krúpy zalejte vriacou vodou, nechajte odstáť a pridajte buď ovocie, alebo zeleniny, podľa vašej chuti. Tiež jačmenné krúpy môžete pridávať do polievok, alebo do omáčok. 

Smoothie

Veľkým hitom posledných rokov je práve smoothie. Takéto smoothie pozostáva z mixovanej ovocia, alebo zeleniny, vody, alebo mlieka. Zmixovať môžete spolu hocičo, aj keď niektoré prísady sa k sebe hodia viac a niektoré menej. Zoznam vhodných kombinácií ľahko nájdete na internete.

Pridať môžete tiež vlákniny, rôzne proteíny, oriešky, semienka, kokos, alebo kakao. Je to veľmi jednoduché, pohodlné a zdravé.

Ak sa chcete začať zdravo stravovať, tak nie je lepší čas, ako práve jar a leto. V tomto období ľahšie nájdete rôznu zeleniny a ovocie, ktoré bude pochádzať z úrodnej slovenskej pôdy a nie z dovozu. 

Pripraviť si môžete prakticky hocičo, len musíte dávať pozor na to, aby ste to neprehnali s cukrom, tukom a soľou.