Neplytvajte zbytočne potravinami a naučte sa nakupovať

Staršie generácie si ešte pamätajú časy, kedy sa pred Vianocami stálo v dlhých radoch pred obchodmi kvôli chutným banánom, či pomarančom. Za posledné desaťročia sa dostupnosť potravín výrazne zlepšila. 

bag food1200x800

V súčasnosti máme k dispozícii exotické ovocie a potraviny, ktoré sa pestujú na iných kontinentoch. Ako sme si však mohli všimnúť, stačí jeden deň voľna a ľudia deň predtým doslova vykupujú obchody. 

Lepšia dostupnosť potravín automaticky vplýva na naše nákupné návyky. Kedysi sme nakupovali len to, čo sme reálne spotrebovali a dnes nakupujeme všetko bez rozmyslenia. Niet divu, že téma plytvania potravinami je témou číslo jeden.

Vytvorte si týždenný plán jedál

Žijeme v neustálom strese a kolobeh práca-domácnosť-deti vie byť veľmi vyčerpávajúca. Vždy by sme si však mali spomenúť na naše staré mamy, ktoré stíhali obriaďovať domácnosť, starať sa o dobytok, pripravovať jedlo a ešte sa aj venovať záľubám.

Plytvaniu jedlom a potravinami sa dá predchádzať vytváraním týždenného plánu jedál. Vytvorenie týždenného plánu jedál koncom predchádzajúceho týždňa vám pomôže vytvoriť si zoznam potravín, ktoré potrebujete kúpiť na prípravu daných jedál. Takto nekúpite nič naviac.

Vytváranie týždenného plánu jedál môže byť v konečnom dôsledku aj zábava. Ak máte deti, zapojte ich do prípravy týždenného plánu. Vyberte jedlá, ktoré chutia všetkým členom rodiny a urobte radosť aj deťom a vyberte jedlo, ktoré majú najradšej.

Pozrite si aktuálne akciové letáky

Ak nemáte nápady, aké jedlo pripraviť a máte pocit, že varíte dookola to isté, pozrite si aktuálne akciové letáky a možno vás pri pohľade na akciové potraviny napadne jedlo, ktoré by ste si nasledujúce dni mohli pripraviť.

Akciové letáky online vám umožnia nazrieť do aktuálnej akciovej ponuky daného obchodného reťazca, a to bez toho, aby ste museli čakať na to, kým vám príde leták do poštovej schránky. Nielenže si pripravíte zdravé a chutné jedlo z potravín, ktoré sú v akcii, ale aj výrazne ušetríte.

Má zmysel nakupovať do zásoby?

Múka, ryža, strúhanka, cukor a viaceré iné potraviny mávame bežne v zásobe. Zásobovať sa týmito potravinami nemá zmysel. Odporúčame radšej častejšie dokupovať tieto suroviny potrebné na prípravu jedál, ako ich potom vyhadzovať po záruke. Záruka je pri týchto potravinách dlhšia ako napríklad pri mäse, či jogurtoch. Nemá ale zmysel robiť si veľké zásoby. Môže sa stať, že zabudnete, že máte v špajze niektorú z týchto potravín, ktorej už končí záruka a nakoniec ju budete musieť vyhodiť. Zákazníci nepremýšľajú ani pri kúpe potravín s krátkou trvanlivosťou. 

Aby zákazníci neplytvali jedlom a potravinami, odporúča sa vytváranie týždenného plánu, častejšie chodenie do potravín a nezásobovanie sa potravinami typu „to možno budem potrebovať“. Takýmto spôsobom dokážu zákazníci ušetriť nemalé finančné prostriedky.

Ak radi nakupujete v britskom obchodnom reťazci Tesco, nekupujte si zásoby jedla, ale pravidelne sledujte aktuálne akcie. Aktuálny Tesco leták si môžete pozrieť na webe kupino.sk.  Takto budete mať prehľad, ktoré potraviny sú v akcii a ľahšie si tak pripravíte týždenný jedálniček.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.