Vytlačiť túto stránku

Šálka čaju (III.)

Napísal femme 03. jún 2019

Väčšina z nás sa nad každodennou prípravou čaju vôbec nezamýšľa, ale aj tento úkon má svoje pravidlá, ktoré sa v záujme výsledku oplatí dodržiavať. Pravdepodobne každý pozná anglickú "posadnutosť" čajom o piatej... Briti sa (možno vďaka svojej koloniálnej politike) do čaju jednoducho zamilovali. 

tea 519

Pôvodne pili iba zelený čaj, ktorý od druhej polovice 17. storočia anglickí gurmáni odporúčali "piť s mliekom"; potom prišiel "do módy" cukor a nakoniec v Británii prevládla obľúbenosť tuhého čierneho (indického) čaju. 

Recept na prípravu klasického anglického čaju: na 1 šálku čaju (1,5 dl) použite 1 lyžičku čaju, zalejte vriacou vodou a nechajte 5 minút lúhovať. Daným spôsobom získate nápoj výrazne trpkej chuti.

Pokiaľ vás priťahujú východné kultúry, inšpirujte sa východným spôsobom prípravy a pitia čaju... K najrozšírenejším patrí japonský čajový obrad. Obľúbenosť čaju je v Japonsku spojená s rozšírením zenbudhizmu - mnísi totiž zaviedli prípravu a pitie čaju ako súčasť svojho rituálneho života. Klasický japonský čajový obrad sa zachoval do dnešných čias a pozostáva z nasledovného: Na čajovom obrade sa, okrem hostiteľa, zúčastňujú štyria hostia a čajový obrad sa uskutočňuje v "čajovom dome" v odľahlej časti záhrady. Pred podávaním čaju sa konzumuje ľahké jedlo a po krátkej prestávke nasleduje pitie hustého nápoja, ktorý je pripravený z práškového zeleného čaju. Na záver posedenia sa podáva slabší zelený čaj. Zmyslom tohto obradu je sústredenie a upokojenie mysle. 
Hoci luxus tradičnej japonskej prípravy čaju si zvyčajne dopriavajú iba čajoví nadšenci a odborníci, potešenie z daného rituálu si môže (aspoň z času na čas) dopriať každý - stačí sa rozhodnúť pre silnejší alebo jemnejší čaj. Ak máte chuť na čaj s trpkou príchuťou, nechajte vriacu vodu vychladnúť na 60 stupňov Celzia, zalejte ňou 1 lyžičku čaju a nechajte lúhovať 3 minúty. V prípade, že uprednostňujete čaj jemnej chuti, zalejte 1 lyžičku čaju vriacou vodou, po krátkej chvíli nálev vylejte a čajové lístky znova zalejte vodou, nechajúc ich lúhovať 2-3 minúty. 
Želáme vám príjemnú relaxáciu.