Vytlačiť túto stránku

Voňavé nápoje

Napísal femme, Hairbo 17. december 2018

Najjednoduchší a najúčinnejší spôsob ako sa zahriať zo zimy, ktorá vonku kraľuje je teplý nápoj. Prinášame vám zaujímavé recepty s teplým nápojom. Medzi najčastejšie podávané teplé nápoje patrí varené víno a grog.

punch 171218

Základom tých najlepších je dobré víno, silný rum a hlavne rôzne druhy korenia. Nápojom dodajú chuť a nezabudnuteľnú arómu. Najčastejšie používané ingrediencie, ktoré zvýraznia chuť každého nápoje sú:škorica, badyán, mandle, klinček, kardamom.

Škorica: ide o kôru dreviny, stálo zeleného stromu je Škoricovník cejlónsky a miesto pôvodu má v Indii, najkvalitnejšiu škoricu získate z Cejlónu.

Badyán: pochádza z Číny, hviezdicové plody rastú na stále zelenom strome

Mandle: korene nájdete v strednej Ázii a vyskytuje aj v Stredomorí

Klinček: z najstarších druhov korenia, pôvod tohto korenia je v Indonézii

Kardamom: je vytrvalá bylina, pôvodom z Indie.

Používajte hnedý cukor, ktorý je aromatickejší, vyrába sa z melasy a je ideálny do čaju či iného teplého nápoja.

Varené víno so škoricou

P o t r e b u j e t e: 1 l červeného vína, 75 g cukru, 1 lyžica klinčekov, 1 lyžica mletej škorice, šťava z 1 pomaranča a z 1 citrónu
P o s t u p: Červené víno nalejete do hrnca a zmiešate s cukrom, klinčekmi a škoricou. Všetko premiešate a dolejete šťavu z pomaranča a citrónu. Nápoj uvediete do varu, potom môžete precediť a podávajte horúce.

Jablkový punč

P o t r e b u j e t e: 350 ml červeného vína, 350 ml jablkového džúsu, 1 jablko, 6 lyžíc cukru, 1 citrón nakrájaný na plátky, 1 vrecko korenia na varené víno
P o s t u p: Najete víno spolu s džúsom do hrnce a zmiešajte s cukrom. Na tenké plátky nakrájajte citrón a pridajte ho do vína. Víno ohrejte, pridajte zmes korenia a nechajte 10 minút lúhovať. Zatiaľ jablko zbavte jadrovníka a na nakrájate na plátky. Jablko rozdeľte do pohárov a prelejte ho teplým punčom. Takto pripravený nápoj ihneď podávajte.

Dobrú chuť.