Vytlačiť túto stránku

Ako na výber kuchynského riadu

Napísal KČ 10. október 2018

Kuchynské náradie je jedným z najdôležitejších vecí, ktoré si kúpite do vašej kuchyne, ale dokonca aj odborníci  môžu mať zmätok, lebo na trhu nájdete stovky materiálov a typov panvíc. Majitelia reštaurácií dôkladne premýšľajú o zariadení, ktoré kupujú, a hrnce a panvice nie sú výnimkou. 

kuchyna riady

Majitelia reštaurácií dôkladne premýšľajú o zariadení, ktoré kupujú, a hrnce a panvice nie sú výnimkou. Treba dbať na celkový výber kuchynského náradia, medzi ktoré patria nielen taniere, ale aj poháre na víno či silikónové formy. Hoci existuje veľa možností pre domácich kuchárov, poznanie výhod najobľúbenejšieho výberu a typu náradia na varenie, je dôležité pri rozhodovaní sa o tom, čo kupovať pre vašu kuchyňu.

Liatina

Litina je populárny typ riadu pre mnohých kuchárov, profesionálnych i amatérskych.

Liatina je cenená z mnohých dôvodov počnúc skutočnosťou, že má prirodzený, nelepivý povrch, ak sa oň správne staráte. Je tiež mimoriadne trvanlivá a môže vám vydržať aj celý život. Veľa ľudí, ktorí vlastnia liatinové hrnce, vám povedia, že sú v rodine po celé generácie. Vydrží vám teda určite veľmi dlho.

Možno najväčším dôvodom na použitie liatiny je to, že sa ohrieva rovnomerne. Mäso upečiete perfektne so zlatohnedou kôrkou a nelepí sa. Je ideálna na varenie mäsa, zeleniny, vajec, hamburgerov a ďalších.

Nerezová oceľ

Nerezová oceľ je jedným z najpopulárnejších typov riadu. Nerezová oceľ udržuje teplo pomerne dobre, ale nie tak dobre ako iné materiály. Z tohto dôvodu má väčšina riadu z nehrdzavejúcej ocele medené jadro, ktoré pomáha rovnomerne zahrievať jedlo.

Dobrý riad z nehrdzavejúcej ocele je ťažký a odolný a môže vydržať roky, ak sa oň budete starať správne. Je tiež priateľská k rozpočtu. Je ľahké ju čistiť a vo väčšine prípadov je možné ju vložiť do umývačky, hoci by ste sa mali poradiť s výrobcom konkrétnych kusov, ktoré vlastníte. Nerezové hrnce sú veľkým pomocníkom v každej domácnosti.