Vytlačiť túto stránku

Ach tie kalórie...

Napísal femme 29. september 2018

Kaviár, losos, šampanské či čokoláda... bežný človek sa s takýmto jedlom nestretáva každý deň... Prečo si však z času na čas nedopriať niečo výnimočné?

ilu vaha 09172

Ono je to tak: keď človek občas rozumne vyhovie svojim "gurmánskym chúťkam", získa nielen pocit uspokojenia, ale vyhne sa tiež trýzniacim chuťovým obsesiám... Inými slovami: doprajte si občas hody a budete mať pokoj!
Napríklad taký kaviár, losos, šampanské či čokoláda... bežný človek sa s takýmto jedlom nestretáva každý deň... a práve o to ide... Prečo si z času na čas nedopriať niečo výnimočné?
Ale pozor, aby to naozaj stálo za to, kupujte vždy len čerstvé, kvalitné produkty a v primeranom množstve (priveľa je rovnako zle, ako primálo...).

Kaviár sú vlastne ikry z jesetera, ktoré ponúkajú zdraviuprospešné nenasýtené mastné kyseliny. Vyšší obsah cholesterolu v kaviári nie je až taký problém, keďže tejto pochúťky stačí skonzumovať iba malé množstvo. Pri kúpe kaviáru si však vyberajte len z tých lepších druhov: jedným z najvzácnejších je Beluga s maličkými čiernymi guľôčkami.
Pravý kaviár je, samozrejme, veľmi drahý; môžete ho teda v prípade núdze nahradiť červenými vajíčkami lososa; sú síce menej chutné, ale rovnako výživné ako čierny kaviár.

Losos je bohatý na tuky, ale z hľadiska cholesterolu je "úsporný". Údený losos obsahuje veľa sodíka, čo môže zvýšiť tlak a zadržiavať v tele tekutiny. Pozitívom lososa je obsah nenasýtených mastných kyselín, ktoré prospievajú srdcovo-cievnym "záležitostiam". Najkvalitnejšie plátky lososa sú z jeho prednej alebo strednej časti; treba tiež vedieť, že losos musí mať jednotnú farbu (bez škvŕn) a neporušený povrch, čo signalizuje, že je čerstvý.

Šampanské má vysoký obsah kalórií, neobsahuje žiadne výživné látky a môže podnietiť migrénu, no jeden či dva poháriky šampanského sem-tam neuškodia: šampanské totiž podporuje vylučovanie žalúdočných štiav a obsahuje celý rad antioxidantov bojujúcich s voľnými radikálmi.
Klasické šampanské je suché a "živé" - brut a extra brut.

Kvalitná čokoláda musí obsahovať aspoň 40 percent pravého kakaa. Čím je čokoláda tmavšia a horkejšia, tým je lepšia. Biela "čokoláda" vlastne nie je čokoláda, pretože okrem kakaového masla neobsahuje žiadne iné zložky z kakaových bôbov. Dá sa povedať, že v rozumnom množstve má čokoláda na ľudský organizmus iba pozitívne účinky: obsahuje vysoký podiel antioxidantov, vitamín B, kalcium, železo a povzbudzujúci teobromín. Najnovšie výskumy navyše preukázali, že kvalitná čokoláda má menej kalórií, než sa doteraz tvrdilo.