Vytlačiť túto stránku

Sezóna čerstvých byliniek

Napísal femme 10. august 2018

Bylinky môžete pestovať na balkóne alebo parapetnej doske okna. Dodávajú naším jedlám výnimočnú chuť a stredozemnú atmosféru.

Mali by ste vedieť, že ...

... spôsob nasekania niektorých byliniek ovplyvňuje ich chuť. Drvenie v mažiari a v mixéri dodáva bylinkám intenzívnejšiu chuť. Krájanie sa odporúča pre bylinky s mäkkými listami (petržlenová vňať, bazalka, mäta....).

... krehké bylinky (kôpor, bazalka) do jedla pridávajte až na konci varenia, zachovajú si tak chuť a zároveň aj sviežu farbu, nestmavnú.

... bylinky s pevnými listami (tymian, rozmarín) uvoľňujú chuť a arómu postupne, preto ich vmiešajte na začiatok varenia.

- Aróma z byliniek sa uvoľňuje rezaním vďaka olejov, ktoré rastlinky obsahujú. Celolisté bylinky (pažitka, vňať mladej cibuľky) striháme nožnicami, bylinky s krehkými listami (medovka, bazalka, majorán záhradný) krájame a bylinka s pevnými listami (tymian) sekáme.

- Pripravte si bouquet garni. Klasická viazanička zelenej vňate póru, jedného bobkového listu, niekoľko zelerových lístkov a pár vetvičiek petržlenovej vňate, ktorá sa pomaly varí spolu s ostatnými potravinami v hrnci. Vďaka tejto bylinkovej zmesi preberie jedlo arómu byliniek.

- Šalvia lekárska má korenistú až štipľavú vôňu a chuť. Čerstvé šalviové listy podávajte s rozmarínom, spolu dodajú zaujímavú chuť mäkkým syrom a maslu.Pri tepelnej úprave je vhodná k rybám na grile alebo v rúre, prípadne ku kuraciemu mäsu. Sušené lístky sú vhodné na korenenie aromatického mäsa ako je baranina či jahňacina.

Pažítka (ALLIUM SCHOENOPRASUM) je najmenšia z čeľade cibuľovitých a rastie v kvetináči alebo v kuchynskej záhradke. Duté listy, sa najemno nakrájajú do polievok, omáčok, šalátov, alebo s nimi elegantne previažete zeleninu do mäsovej polievky. Jej chuť je podobná cibuľke, ale je ľahšia a jemnejšia.

Čínska pažítka (ALLIUM TUBEROSUM), na rozdiel od klasickej pažítky, ktorá ma fialové kvety, čínska má biele. Pri tomto druhu platí, že čím je pevnejšia, tým je kvalitnejšia. Pažítka s otvorenými  kvetmi sa pokladá za nejedlú. Čínska pažítka chutí ako cesnak, krája sa veľmi najemno a v Číne ju podávajú ako varenú zeleninu.

O bylinkách, vňatiach, koreninách... 

... jeden zväzok čerstvých byliniek zodpovedá jednej lyžici sušených byliniek 

... čerstvé bylinky sa do jedla pridávajú väčšinou pred ukončením varenia, aby sa zachovala ich vôňa

... sušené bylinky sa do jedla pridávajú vždy na začiatku varenia 

... čerstvé bylinky pokvapkané troškou vody a uložené do mikroténového vrecka môžno v chladničke skladovať aj niekoľko dní 

... sušené bylinky treba skladovať v tmavej vzduchotesnej nádobe 

... dlhodobo možno bylinky skladovať pomocou zmrazenia.