Vytlačiť túto stránku

Slávnostná tabuľa

Napísal femme 30. december 2017

V roku máme niekoľko príležitostí, kedy slávnostné prestierame. Napriek tomu, že sme presvedčení o tom, kde a aký tanier či príbor položiť, stáva sa, že nás to pri príprave sviatočného stola môže zaskočiť.

Výnimočné rodinné stretnutia vo našej réžii, si tiež zaslúžia dokonale usporiadanú slávnostnú tabuľu a menu. Na tradíciách nie je nič zlé, ak navyše privodia neobyčajnú atmosféru, je o dôvod viac sa ich pridŕžať. Rôzne cudzie vplyvy, neprinášajú len to dobré. Jedným z príkladov v stravovaní sú „fastfoody“, pri ktorých si vystačíme len s rukami nanajvýš vidličkou ....

Obrusy a prestierania
V súčasnosti už nemusíme mať na stole len biele damaškové či ľanové obrusy. Podľa typu oslavy a nášho vkusu, môžeme zvoliť rôzne druhy prestierania s obrúskami z prírodných textílií, ale aj klasické papierové obrúsky. Pri vysoko slávnostných stoloch sa však zachovávajú obrúsky z prírodných materiálov, ktoré ležia vľavo od základného taniera alebo upravené na ňom. V každom prípade sa vyhýbajte textilným obrúskom, ktoré sú vyrobené z iných materiálov než je prírodný, nesajú a sú vysoko neestetické.

Kam s taniermi a pohármi

1. pravidlo: Ak nám to umožňuje priestor, taniere ukladáme tak, aby stredy susedných tanierov boli od seba vzdialené aspoň 70 cm a okraje tanierov, nech lícujú s okrajom stola.

2. pravidlo: Ak nemáme dostatočný počet kusov obedovej súpravy, použiť môžeme pre každý chod inú rovnakú súpravu. Základ tvorí plochý tanier, na ktorom sa nachádza plochý tanier na predjedlo, alebo hlboký tanier na polievku. Vľavo sa nachádza tanier či miska na šalát, vpravo kompótová miska.

3. pravidlo: POZOR, aby hostia mali čisté a vhodné poháre, podľa typu nápoja. Poháre sú usporiadané z prava do ľava v poradí, v akom sa budú podávať. Pohár na aperitív stojí najbližšie k hosťovi, pretože ho použije ako prvý, napríklad: aperitív, biele víno, červené víno, sekt a pohár na vodu.

Umiestnenie príborov

Pri viacchodovom obedovom menu je potrebné umiestniť niekoľko druhov príborov na obmedzený priestor. Je to asi najťažší krok pri prestierani sviatočného stola. Okrem správneho umiestnenia, si vyžaduje aj špeciálny príborový set, samozrejme, ak ho vlastníme.

1. pravidlo: Príbory musia byť vyleštené, bez zaschnutých škvŕn z umývačky riadu.

2. pravidlo: Obvykle sa príbory ukladajú tak, aby ich okraj bol vzdialený od okraja stola asi 1 cm.

3. pravidlo: Príbory sa umiestňujú smerom od taniera v poradí, v akom sa budú podávať: predjedlo, polievka, ryby, hlavný chod, múčnik a dezert.