Vytlačiť túto stránku

Letné osvieženie

Napísal femme 30. jún 2008

Sú žiarivé, farebné a prekvapivé. Keď ich ochutnáte, chvíľu ich prelievate na jazyku a híkate nad ich prazvláštnou chuťou. Áno, hovoríme o nápojoch, ktorým sa vraví koktejly.

>> Móda >> Aktuálne >> Letné osvieženie

Koktejly tvoria veľkú rodinu miešaných nápojov. Domovom koktejlov sú Spojené štáty americké, ale prirodzene prsty v tom majú Európania – prvým "barmanom", ktorý miešal do pálenky všelijaké dobroty bol francúzsky lekárnik z New Orleansu. Podával ich v kalíškoch na vajíčka, po francúzsky coquetier, a Američania tento názov pozmenili na cocktail. Nie je ťažké uhádnuť, že long drinky sú koktejly s väčším objemom, konkrétne 20 až 30 cl, short drinky do 9 cl a medium drinky obsahujú niečo medzi 10 cl až 20 cl. Návštevníkov baru je zbytočné trápiť tým, na aké druhy ich delíme, podstatné je, že z nich trčia dáždničky, koktejlové čerešničky a ligotavé metličky. A tony ľadu. Aha, a aby som nezabudla, dôležité sú aj ingrediencie.


Nápoj, ktorým Európa môže v tejto kategórii konkurovať stredoamerickým hitom je vodka. Je to číry destilát vyrobený zo zmesi obilia alebo zemiakov. Najčistejšou vodkou je obilná pálenka. Slovo vodka je vlastne v slovanských jazykoch zdrobnelinou slova voda. Skrátka malá voda. Vodka. Práve takýto priezračne čistý nápoj nám prináša vo veľkej čaši lev značky Carat Distillery. Carat Vodka je vyrobená podľa tajnej receptúry vodky pre ruských cárov. Jej hladká chuť spája v sebe vo vyváženej harmónii tradičnú ruskú srdečnosť so šľachtickou kultivovanosťou.


SCREWDRIVER
4 cl Carat Vodky
15 cl pomarančového džúsu
Plátok pomaranča
Do pohára vložíme kockový ľad a ingrediencie. Zamiešame lyžičkou, ozdobíme a podávame s miešadlom a slamkou.

Screwdriver (v preklade šrobovák) je relatívne nový long drink z 50. rokov minulého storočia. Legenda rozpráva o americkom naftovom magnátovi, ktorý si v Iraku zamiešal túto kombináciu šrobovákom. Miešal rýchlo a vždy používal čerstvý pomarančový džús, aby nápoj dostal tô správnu chuť.


SEX ON THE BEACH
1 ˝ cl amaretta
4 cl ananásovej šťavy
1 cl broskyňového likéru
3 ČL čučoriedkového sirupu
4 cl Carat Vodky
2 cl citrónovej šťavykocky ľadu
Všetky prísady krátko pretrepeme v šejkri a scedíme do pohára.


CAIPIROSKA
6 cl Carat Vodky
24 cl čerstvej citrónovej šťavy
1 lyžička hnedého cukru
kúsky ľadu
2 plátky limetky
2 špirály limetkovej kôry
Vodku, limetkovú šťavu, podľa chuti osladenú, a kúsky ľadu dobre pretrepeme a zlejeme do pohárov. Zdobíme plátkom limetky a limetkovou špirálou a hneď podávame. (2 drinky)


RUSKÁ KÁVA
3 cl Carat Vodky
3 cl kávového likéru
3 cl smotany
Do mixéru dáme drvený ľad, ingrediencie podľa receptu. Mixujeme pri nízkej rýchlosti cca 15 sekúnd.


BLOODY MARY
4 cl Carat Vodky
1 cl citrónovej šťavy
8 cl paradajkovej šťavy
2 streky tabasca
1 ČL worcestrovej omáčky
štipka soli a korenia
1 tyčinka zeleru
Kocky ľadu vložíme do pohára. Ostatné prísady mixujeme v šejkri a prilejeme do pohára.


BLACK RUSSIAN
2 cl Carat Vodky
2 cl kávového likéru
Do pohára vložíme kockový ľad a ingrediencie. Podávame s miešadlom a slamkou.

Short drink Black Russian podávaný po jedle je vlastne vodka, ktorá získa tmavú farbu a jemnú kávovú príchuť vďaka likéru. Aj keď bol veľmi populárny už v 50. rokoch minulého storočia, zostal obľúbený dodnes.


ORGASM
2 cl Carat Vodky
2 cl Baileys
2 cl Kahlúa
2 cl Amaretto
2 cl smotany
Do pohára vložíme kockový ľad až po okraj a ingrediencie. Zamiešame lyžičkou a posypeme škoricou. Podávame s miešadlom a slamkou.

Možno si myslíte, že príprava týchto nápojov je zložitá a opiť sa dá aj z vína alebo z borovičky. Máte úplnú pravdu. Koktejly nie sú prostriedkom, koktejly sú cieľom.
Zlatým klincom večera. Sú prísľubom naozajstného pôžitku. Rozmanitosť koktejlov je takmer nevyčerpateľná a pre každú chuť ponúka to "správne" – sladké, kyslé, so smotanou, alebo bez. Smelo vyrazte do spoločenskej sezóny a nájdite si ten svoj.