Vytlačiť túto stránku

Bulharská kuchyňa

Napísal femme 09. október 2017

Viete, že v Bulharsku pripadá na milión obyvateľov tridsať storočných ľudí? Tento fakt ovplyvňuje aj skladba stravy, ktorá obsahuje predovšetkým zeleninu a ovocie...

bulgaria 910 17jpg

V Bulharsku už nedovolenkujeme tak často ako voľakedy a bulharská kuchyňa u nás upadá do zabudnutia. Ale tvrdenia staršej generácie, že v Bulharsku dostanete na tanier nanajvýš obligátne "čevabčiči" alebo "podrážku z baranieho mäsa" sú skutočne zavádzajúce a nespravodlivé...

Naopak, bulharská kuchyňa ponúka veľmi delikátne upravenú jahňacinu alebo kozľacinu (ktorú oceňujú aj gurmáni) a k tomu vždy chutné plody mora (súčasť každej "prímorskej kuchyne"). Do bulharského jedálneho lístka patria tiež obilniny, ryža, sója, kukurica a rôzne druhy zeleniny a ovocia; skrátka, všetko potravinové bohatstvo dopestované v domácom prostredí.

Bulharskí pestovatelia zeleniny sú známi po celom svete a zelenina je naozaj kráľovnou bulharskej kuchyne. Nezaobíde sa bez nej žiadny obed ani večera bulharského domorodca. Dokonca aj k rakiji vám na zahryznutie predložia trušiu - v octe naloženú zeleninu - alebo aspoň olivy s malými rybkami.

Bulharská kuchyňa ponúka širokú paletu šalátov - s cibuľou, cesnakom, ovocím a syrmi (napríklad kaškavalom, ktorý má jemnú pikantnú chuť). Osviežujúci bulharský jogurt - "kiselo mleko" - sa podáva v kompótovej miske a zvyčajne sa prisládza cukrom alebo medom. A ešte sú tu rôzne druhy borščov (s poriadnou porciou mäsa), zeleninové a mäsové polievky či studená uhorková polievka tarator, ktoré si tiež zaslúžia uznanie.

Špecialitou je bulharský džuveč (korenené jedlo s paprikou, rajčinami, baklažánom, fazuľou a cibuľou; niekedy tiež mäsom), veľmi obľúbená musaka (dusené zeleninové jedlo s vajíčkami zapekané v rúre; môže byť aj s mäsom) alebo sarma (varené závitky z kapustového alebo viničového lista a mletého mäsa), tieto jedlá sa však pripravujú aj v iných krajinách Balkánu; práve tak, ako baraní pilaf (mäsové rizoto s cibuľou, cesnakom, rajčinami a mrkvou) alebo sladký či slaný nekysnutý múčnik banica.

Prirodzeným doplnkom všetkých jedál je v Bulharsku chlieb. Bulhari majú chlieb k polievke, k hlavnému jedlu, k pikantnému šalátu aj ku kyslému mlieku. Na prípravu jedál sa najčastejšie používa zdravý olivový olej. Nápojový lístok Bulharov je tiež dostatočne bohatý, ale obľúbené je najmä víno... Milovníci dobrého vína však nikdy nepijú nalačno a vždy iba toľko, aby sa povzniesli...
Okrem známych vín (Gamza, Melnik, Mavrud, Trakia, Dimjat) sa z hrozna alebo zmesi ovocia vyrábajú tradične aj destiláty. K nápojom sa väčšinou podáva mezé - špeciálny drobný zákusok alebo chuťovka (saláma, syr, rajčinový či uhorkový šalát s olivovým olejom).