Obdobie sušenia v kuchyni

Napísal femme, Simona Klérková 16. august 2017

 Využite na maximum zdravím nabité dary zo záhradky, lesov a letných lúk a vrhnite sa na domáce sušenie. Sušiť môžete prakticky všetko, akúkoľvek zeleninu, ovocie, huby...

Plody na sušenie nesmú byť prezreté, poškodené, napadnuté plesňou alebo hnilobou. K sušeniu sú vhodné aj kyslejšie odrody ovocia, pretože budú mať po usušení sladšiu a výraznejšiu chuť vďaka koncentrácii prírodnej vône a cukrov, ktoré vznikajú v priebehu dehydratácie.

Plody je nutné pred sušením poriadne umyť, vysušiť a nakrájať na rovnaké plátky. V sušičke ich pripravujete podľa doporučených teplôt.  Plátky umiestnite na mriežku vedľa seba, ak máte šťavnatejšie ovocie, použijete sušiacu vložku – papier na pečenie. V prípade, že niektoré z plodov sušíte po prvýkrát, skontrolujete ho častejšie. Farbu jabĺk, hrušiek a marhúľ zachováte, keď im pred sušením doprajete „kúpeľ“ z vody (250 ml) a  citrónovej šťavy (1 PL), potom kúsky odkvapkáte a dáte do sušičky.

Kedy je dosušené?

Spoznáte to aj podľa kontroly tvrdosti. Zelenina a huby musia byť pri stisku krehké a tvrdé, ovocie pružné. Po uplynutí programu na sušenie, nechajte ovocie a zeleninu asi hodinku vychladnúť a potom ich vložte do vzduchotesných vreciek alebo nádob, aby nenabrali opäť vlhkosť. Domáce sušené ovocie a zeleninu uchovávajte na tmavom mieste pri izbovej teplote a nezabúdajte, že majú minimálnu trvanlivosť.

1. tip: Ak chcete mať jednotlivé suroviny v raw kvalite, nastavte sušičku na maximálnu teplotu 45 ˚C a predĺžte čas sušenia. V prípade, že má vaša sušička dvojfázové sušenie, riaďte sa jej programom. Inšpirácie na sušenie ovocie (maliny a čučoriedky - celé, jahody, vodný melón,vykôstkované čerešne, hrozno, …) a zelenina (zemiaky - nové,cibuľa, zeler rapíkatý, červená repa, cuketa, mladý hrach,  špargľa,  baklažán, mrkva, uhorka, paradajky).

Korenie a bylinky

V prípade aromatického korenia a byliniek je nutné dodržať pri procese sušenia jeden druh, aby sa nespájali rôzne arómy. Kvety a bylinky sušíte vždy najčerstvejšie. Kvety majú byť na polovicu rozkvitnuté, lístky odstrihnete s nožničkami čo najmladšie. Semená zberáte v období, keď menia farbu zo zelenej na hnedú. Nepoškodený koreň opatrne vykopete na jeseň, kedy nadzemná časť začína vädnúť. Suroviny zbavíte, prachu, nečistôt a ihneď osušíte. Semená napadá rôzny hmyz, pre to ich pred sušením zmrazte na 48 hodín. Kvety a lístky ponecháte celé, koreň je možné nakrájať na kúsky, alebo plátky. Dodržiavate pokyny na sušenie danej suroviny, aby nestratili dôležité oleje, vitamíny a minerály. Bylinky po sušení musia byť krehké a drobivé. Ak niektoré z nich neprirodzene stmavli, chyba sa stala pri ukladaní na mriežku ( prekrývali sa vo vrstvách alebo boli zaparené), tie treba vyradiť. Ostatné skladujete v tmavých a vzduchotesných nádobách. Takto usušené a skladované bylinky poslúžia až jeden rok.

2. tip: Usušené do zásoby s Orava SU-104

Využite na maximum zdravím nabité dary zo záhradky, lesov a letných lúk a vrhnite sa na domáce sušenie. Vašou „pravou rukou“ pri tejto praktickej aktivite môže byť sušička potravín Orava SU-104, ktorá v usušených kúskoch ovocia, zeleniny, bylinkách i hubách uchová vitamíny, minerály, stopové látky aj vlákninu bez použitia chémie či konzervačných látok. V pohodlí domova si tak s jej pomocou pripravíte chutné jednohubky v bio kvalite. Ovláda sa jednoducho s možnosťou nastavenia teploty od  40 do 70 °C. Kúsky jabĺčok, banánu, citrusov, byliniek či vlastnoručne natrhaných hríbov navrstvíte na päť mriežok, ktoré sú súčasťou balenia, dokúpiť si však môžete ešte ďalšie dve, do sedem. Orava SU-104 je vybavená praktickou funkciou automatického otáčania mriežok, takže sa vám v nej zdravé kúsky do zásoby usušia rovnomerne a nehrozí, že časom v špajze splesnivejú. V manuáli na používanie výrobku nájdete cenné rady, ako sa stať majstrom domáceho sušenia potravín. A hoci by ste v nej nájdené, dopestované či kúpené kúsky ovocia, zeleniny, hríbov a byliniek sušili hoci aj každý deň, váš rodinný rozpočet to vďaka nízkej spotrebe Orava SU-104 nezruinuje. Môže byť vaša za 49,90 €. www.orava.eu

orava su 104

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.