Vytlačiť túto stránku

Aromatické tvarôžky len pre gurmánov

Napísal femme 07. august 2017

Milovníci syrov poznajú aj u nás túto delikatesu so špecifickou vôňou a chuťou. Olomoucké syrčeky nazývané na Morave tvarôžky majú veľmi dlhú históriu a na Hanej sa robili v mnohých domácnostiach. 

olomoucke syrceky 1200x800

Na našom území ich poznáme pod názvom Olomoucké syrčeky, ale v domácnostiach sa ujalo aj „domácke“ pomenovanie kvargle, ktorý pochádza z nemeckého názvu quargel. Ide o druh mäkkého zrejúceho syra so silnou arómou až zápachom a žltou farbou.

Z HISTÓRIE

Od domácej výroby,  k manufaktúram až k strojovej produkcii

Prvá písomná zmienka o ich existencii bola zaznamenaná už v roku 1452. Moravské pomenovanie tvarůžky sa objavilo aj v súpise jednej pozostalosti z Olomouca z roku 1583. V sedliackych rodinách sa pripravovali pre vlastnú potrebu z kyslého kravského mlieka. Niektorí sedliaci z okolitých obcí, ich chodili predávať na trh do Olomouca a ponúkali tento syr pod názvom selský (sedliacky). Vyrábali sa po celej Hanej, ale tie z Olomouca kvalitou prevyšovali všetky ostatné. Chýr o ich kvalite presiahol hranice Moravy a rozšíril sa do Rakúsko, Poľska a Nemecka. Syr bol tak oceňovaný, že slúžil v 17. storočí aj ako platidlo.

Priemyselná revolúcia, ktorá umožňovala presun po železniciach, uľahčila prepravu tvarôžkov do vzdialenejších oblastí. Vďaka tomu mohli Olomoucké syrečky získať ocenenie na svetovej výstave vo Viedni.

V druhej polovici 19. storočia začali vznikať v okolí Olomouca manufaktúry  na výrobu ručne robených tvarôžkov. Z množstva výrobcov sa presadila rodina Josefa Wesselsa, ktorá pochádzala z Brém a presídlili na Moravu. Zakladateľ manufaktúry Josef Wessels v roku 1876 začal s výrobou tvarôžkov v Lošticiach. V roku 1896 prebral po otcovi živnosť syn Alois, ktorý kúpil dom a vybudoval dvorný trakt na výrobu ručne robených syrov. Firma dostala názov z iniciálok  Jozefovho syna Aloisa -   A.W., ktorý je nesie aj súčasná spoločnosť.  Firme, ktorú prebral Alois  sa darilo až tak, že si mohli dovoliť v roku 1912 zamestnať až 36 ľudí.

Nová etapa vo výrobe nastala po roku 1917, kedy firmu prevzala Wesselsová dcéra Františka s manželom Karlom Pivným. Ten v roku 1924 začal s rozsiahlou prestavbou firmy na moderný závod. Okolo roku 1924 kúpil v Nemecku prvý stroj na  formovanie tvarôžkov a postupne mechanizáciu rozširoval. Moderný závod fungoval na špičkovej úrovni až do znárodnenia v roku 1848.

Počas socializmu moderný závod bol rozdelený na štátne podniky a zákonite upadal. K jeho opätovnému  rozkvetu došlo po roku 199, vďaka prinavráteniu znárodneného majetku v reštitúciách.

Vedeli ste, že...

... tvarôžky sú jediný pôvodný český syr a vyrába sa bez chemických prísad.

...vyrába sa z netučného tvarohu s drobivou štruktúrou, tuhým zrnom, vysokou kyslosťou a biologickou aktivitou.

... je zdrojom plnohodnotných  bielkovín, obsahuje priemerný obsah vápnika, fosforu, železa a vitamínov .

... je ľahko stráviteľný a obsahuje nízky obsah tukov.  

... tvarôžky patria k zrejúcim syrom pod mazom a bez mikroorganizmov by sa výroba nepodarila.

... na povrchu syra je zlatožltý maz s polomäkkou až mäkkou konzistenciou. Farba sa stáva intenzívnejšia v priebehu zrenia.

...syr nie je závadný, ani keď má povrch oranžovú až  hnedastú farbu, keď sa vyzráža malá krupička na kôre a ani; ak sa objaví biely povrch, pretože ide o mliečnu pleseň (Oospora lactis, Geotrichum candidum), ktorá je pre náš organizmus neškodná.

... konzumovať ho môžu pre jeho nutričné benefity aj ľudia v diétnom režime, vegetariáni, a pacienti s bezlepkovou diétou.