Vytlačiť túto stránku

Kuchyne ako významný spoločenský priestor

Napísal KČ 08. december 2016

Dnes už kuchyne nie sú tým, čo bývali kedysi. Nie sú výlučne miestom na prípravu jedál, ale sú hlavne spoločenským miestom, kde sa stretáva celá rodina. Predstavujú „domácky“ priestor určený na trávenie spoločných chvíľ s rodinou či priateľmi. Táto novodobá funkcia kuchýň má veľký vplyv na samotné usporiadanie a organizáciu kuchyne.

ikuchyne sk 1200x694

Dnes bývajú navrhnuté v podobe „open space“, spojené s jedálňou aj obývacím priestorom. Modernými a obľúbenými sa stávajú kuchynské ostrovčeky, ktoré sa dopĺňajú barovými stoličkami a vytvárajú dokonalé „chic“ sedenie. Barové stoličky v rôznych dizajnoch a zhotoveniach dokážu tento priestor zaujímavo dotvoriť.

Či už siahnete na modernú plastovú alebo luxusnú koženú, veríme, že s výsledkom budete spokojní. Kuchyne dnes na rozdiel od minulosti tvoria súčasť celkového interiéru, to znamená, že ich dizajn by mal byť v súlade so zariadením celej domácnosti. Tak, aby sa vytvoril ucelený kompaktný priestor. Vzhľad kuchýň je čoraz luxusnejší a elegantnejší.

Moderná kuchyňa je priestorom určeným pre celú rodinu a samozrejme tým myslíme hlavne deti. Pri jej navrhovaní je dôležité myslieť na to, aby sme vytvorili priestor na hranie detí (pokým sú malé). Určite vám to aj uľahčí život, pri varení a chystaní jedál nebudete musieť odbiehať každú chvíľu, ale budete mať deti na očiach po celý čas. A oni zasa budú spokojné, že majú nablízko svojich rodičov. Kuchynské ostrovy zasa vytvárajú dokonalý priestor pre väčšie deti na písanie domácich úloh, či na pomocné úlohy v kuchyni ako krájanie ovocia či zeleniny, pečenie a zdobenie koláčikov a podobne.

Zo svetových trendov k nám prenikajú postupne novinky ako napríklad vynechávanie vrchných skriniek. Tie sa nahrádzajú dlhými otvorenými policami, vhodnými na umiestnenie dekorácií, dizajnových kuchynských pomôcok. Dizajnové dekorácie tvoria nevyhnutnú súčasť každej kuchyne, dokážete nimi vytvoriť tú správnu atmosféru. Jedná sa napríklad o misy na ovocie, stojany na fľaše, nádoby na ľad. Dominantou každej kuchyne sú jedálenské stoly, predstavujú najdôležitejší kus zariadenia v tomto preistore. Nesmieme zabúdať ani na výber osvetlenia, či už sú to dizajnové závesné svietidlá nad jedálenským stolom, alebo doplnkové osvetlenie priamo v kuchyni.