Vytlačiť túto stránku

5 jednoduchých krokov k štíhlej postave

Napísal KČ 25. august 2020

Máte problémy s nadváhou a chudnutím? Nie ste si istí, kde začať a ako rýchlo dosiahnuť požadovaný výsledok? Potom ste na správnom mieste! Počítanie kalórií, tvrdý tréning a neustále hladovanie, to sú základy, na ktorých je založená nejedna diéta.

shutterstock_food0820

Pre mnohých je to ale iba „utrpenie“, ktorého sa časom viacerí aj tak vzdajú a vrátia sa späť k starému spôsobu života. Diéta ale nemusí byť obmedzujúca. Existuje ľahší spôsob, s ktorým vás oboznámime. Stačí vám k nemu 5 jednoduchých krokov.

1. Vyberte si diétu s nízkym obsahom sacharidov

Ak chcete schudnúť, mali by ste jesť menej sacharidov. Už 150 rokov odborníci na výživu z celého sveta praktizujú podobnú stravu v rôznych formách a funguje to.

Dnes však vieme, že to všetko súvisí s energetickou rovnováhou. Tú je zvyknuté naše telo čerpať najmä z glukózy, pričom tuky si ani nevšimne. Ale aj tých sa môžete zbaviť. Stačí vám k tomu keto diéta, ktorá je založená na ketóze, tvorbe ketónových látok v pečeni, ktoré veľmi dobre spaľujú tuky. Takže namiesto energie z cukrov si vaše telo začne brať silu z tukov, čím sa ich veľmi rýchlo zbavíte.

2. Zamerajte sa na konzumáciu vysoko kvalitných potravín s minimálnym spracovaním

Ďalšou častou chybou, ktorú ľudia pri diéte s nízkym obsahom sacharidov robia, je konzumácia nekvalitných potravín.

Dnes sa nám obchodníci snažia predať náhradu za typické sladkosti a tvrdia, že neobsahujú cukor - či už ide o sladkosti, sušienky, pečivo a ďalšie podobné produkty. Nenechajte sa na tieto triky zlákať! Tieto potraviny sú zvyčajne plné uhľohydrátov!

Pamätajte, že účinná strava s nízkym obsahom sacharidov musí byť založená na skutočnej kvalite a obsahu výživných látok, ktorými sú najmä bielkoviny. Napríklad mäso, ryby, zelenina, vajcia, oleje, orechy atď.

3. Buďte trpezlivé

Zbaviť sa tuku nie je rýchly proces, môže trvať aj niekoľko mesiacov. Držte sa preto diéty a užívajte si pritom života! Sledujte aj tie najmenšie pokroky a nenechajte sa odradiť prvými neúspechmi. Nevážte sa častejšie ako raz týždenne, naopak, pravidelne sa pozerajte do zrkadla a merajte pás.

4. Majte menej stresu a viac spánku

Jedným z kľúčov k znižovaniu telesnej hmotnosti je pokojný deň a vyhýbanie sa stresu. Tieto veci so sebou úzko súvisia a ovplyvňujú naše telo z hormonálneho hľadiska - spôsobujú zvýšené uvoľňovanie kortizolu stresového hormónu, čo zase výrazne zvyšuje chuť do jedla a môže viesť k nárastu hmotnosti.

Pokúste sa znížiť množstvo stresu vo vašom živote. Meditácia, joga a ďalšie techniky vám v tom pomôžu.

5. Cvičte

Nezabudnite ani na to, že pohyb je život! Ak sa budete snažiť dodržiavať správne stravovanie, ale pohyb podceníte a nebudete mu venovať dostatok času, kilá pôjdu dole zas o niečo pomalšie. Aspoň hodinu denne si preto na pohyb a zdravú fyzickú aktivitu nájdite.

Uvidíte, že pri dodržaní týchto pravidiel bude tvarovanie vašej postavy do plaviek a nových šiat oveľa jednoduchšie.

Zdroj obrázka:George Dolgikh/shutterstock.com