Vytlačiť túto stránku

Chladnička...

Napísal femme 30. jún 2008

...je permanentným konzumentom elektrickej energie. Preto je zaujímavé, že vo väčšine domácností sú chladničky nadmernej veľkosti.

Chladničku si nevyberajte podľa dizajnu...

- Ak konzumujete veľa ovocia a varíte z čerstvej zeleniny, vyberte si kombinovanú chladničku alebo väčšiu samostatnú chladničku a menšiu mrazničku. (Na udržanie potravín v čerstvom stave stačí teplota plus 7 stupňov Celzia v chladničke a mínus 18 stupňov Celzia v mrazničke.)
- Pre dvoj- až trojčlenné domácnosti, v ktorých sa nevarí každý deň, sú ideálne chladničky ponúkajúce rôznu teplotu: v ich hornej časti sa nachádza mraziaci box na dlhodobejšie skladovanie potravín, v strede chladiaci box s teplotou okolo 0 stupňov Celzia a pod ním priestor na uloženie nápojov a mliečnych výrobkov (ktorým vyhovuje teplota dobre chladenej pivnice).
- Keďže chladničky a mrazničky pracujú nepretržite, na celkovej spotrebe energie sa podieľajú až 13-timi percentami. Pri výbere chladničky sa preto zaujímajte o hrúbku izolácie (t.j. únik chladu) a spotrebu elektrickej energie.
- Kombinovaná chladnička s mraziacim boxom má asi o 30 percent väčšiu spotrebu energie ako chladnička bez boxu. Úsporná varianta samostatnej chladničky a mrazničky teda znamená vždy nižšiu spotrebu energie. Pri porovnávaní objemu zabraného priestoru však vyhráva kombinovaná chladnička (pri jej výbere uprednostnite dva regulačné okruhy a pamätajte na nutnosť pravidelného odmrazovania).

Tip: Chladničku neumiestňujte v blízkosti sporáka alebo radiátora. Ak to inak nejde, použite aspoň izolačnú dosku. Ideálne miesto pre mrazničku je pivnica.