Vytlačiť túto stránku

Ako sladiť a nepresladiť (sa)?

Napísal KČ 17. október 2016

Aj vy to máte radi sladké? Vitajte v klube. Cukor je pre telo dôležitý a potrebný, ale naše chuťové poháriky si ho občas pýtajú viac ako je prospešné. Aký cukor používať, aby ostal vlk sýty aj koza celá?

kc 1710 1000x510

Brezový cukor – sladký a menej kalorický

Brezový cukor býva označovaný aj ako sladidlo budúcnosti. A nie neprávom. Ak nedáte dopustiť na sladkastú chuť klasického cukru tak vedzte, že o ňu neprídete ani pri používaní toho brezového. Podobne je to aj s jeho použiteľnosťou – variť a piecť budete môcť to isté čo doteraz. Jediný rozdiel bude v tom, že s brezovým cukrom bude vaše jedlo zdravšie. Tento cukor má až o 40% nižšiu kalorickú hodnotu v porovnaní s bežným cukrom a až desaťnásobne nižší glykemický index. Brezový cukor je vhodný na konzumáciu pri redukčných diétach, pretože sa z neho nepriberá. Pôsobí antibakteriálne, podporuje zažívanie a nespôsobuje tvorbu zubného kazu.

Erythritol – sladidlo z pultov zdravej výživy

Pod trochu krkolomným názvom sa skrýva cukrový alkohol, prirodzene sa vyskytujúci v rôznych druhoch ovocia. Vzhľadom aj chuťou sa ponáša na klasický biely cukor, no rozdiel je v počte kalórií. Slovom nula – práve toľko kalórií má ovocný cukor. Nulový glykemický index je aj dôvodom, prečo je Erythritol vhodný pre deti, dospelých aj ľudí trpiacich obezitou. Nemá vplyv na hladinu inzulínu ani cukru v krvi. Bežne sa používa v potravinárskom priemysle ako zvýrazňovač arómy či stabilizátor. Erythritol je vhodný aj ako náhradné sladidlo za cukor, avšak len v kombinácii s inými sladidlami.

Nevyvolávajú chuť na sladké

Vďaka pozitívnym vlastnostiam začínajú tieto sladidlá postupne vytláčať doteraz zabehnutý aspartam a sacharózu. Xylitol, ako sa brezový cukor tiež nazýva, nájdete už aj v žuvačkách Orbit. Prednosťou brezového a ovocného cukru je tiež fakt, že nevyvolávajú chuť na sladké, čo sa o stévii alebo kokosov cukre povedať nedá.