Vytlačiť túto stránku

Správne zvolená topánka

Napísal femme 23. september 2016

Nevhodne vybraná obuv môže zapríčiniť aj vážnejšie zdravotné problémy ako napríklad artritídu, kŕčové žily, bolesti chrbtice či zarastanie nechtov. Preto sa vystríhajte príliš vysokým a úzkym modelom.

chodidlo 1000x550

Kritéria pre výber obuvi očami podológa Jaroslava Fešara

Na prvom mieste pozerajte na kvalitu (materiál a prevedenie). Na druhom mieste zohľadnite zdravotné hľadisko. Až na treťom a štvrtom mieste stoja trendy a dizajn. Ako posledným kritériom by mala byť cena.

Jaroslav Fešar, oficiálny AVON expert na starostlivosť o ruky a nohy ešte radí, ako správne vyberať obuv:
Chodidlo musí byť pohodlne usadené na správne tvarovanej výstelke.
Kvalitnú obuv kupujte len v špecializovaných obchodoch, vyhýbajte sa nákupom napríklad na trhovisku.
Topánka musí byť priedušná, vzdušná a ľahká, zároveň stabilná a pevného tvaru.
Je treba prispôsobiť typ obuvi vzhľadom k zdravotným problémom a deformáciám klenby.

Poznáte zdravú obuv?
Vhodná obuv je len zdravá obuv. Vyhotovená z prírodného materiálu s ideálnou výškou opätku (5 cm). Vnútro topánky je vytvarované s výstelkou, bez dráždivého vnútorného šitia. Obuv na šnurovanie má dostatočné možnosti regulácie šírky utiahnutím. Špička musí byť pevná a päta stabilná. Podrážka kompaktná a nesmie byť hladká - šmykľavá.

Tip podológa: Jaroslav Fešar ešte odporúča, aby ste chodilo prirodzene prekrvovali a posilňovali chôdzou na boso po rôznych povrchoch. Takáto chôdza je zdravá a fyziologická, pretože dochádza k zapájaniu všetkých svalov na chodidle.

Zdravotný problém: zarastanie nechtov
V prípade, že sa vám palec zapaľuje, alebo začína zarastať, čo najskôr navštívte pedikérku, ktorá prešla odbornými školeniami. Pedikérka vám odborne ošetrí a vylieči zápal. Následne môže aplikovať ortonyxiu – vyrovnávanie nechtov. Je to bezbolestná liečebná metóda, pri ktorej vám na postihnutý necht nalepí šponu (špeciálny kovový alebo plastový vyrovnávač). Táto metóda má zväčša trvalý efekt. Nevýhodou je dlhšia doba liečby a pravidelná platba. V ťažkých prípadoch je nutné nosiť šponu niekoľko rokov a postupne necht tvarovať. Zarastajúci necht možno aj chirurgicky odstrániť. Zákrok je hradený zdravotnou poisťovňou, pacient pociťuje okamžitú úľavu od bolesti, ale vyžaduje dlhšie hojenie a objavuje sa častejšia recidíva. Podobne ako pri konzervatívnej liečbe ortonyxiou, sa o nechty musíte správne starať, inak hrozí recidíva.

Dôvody zarastania nechtov: hlboké zastrihávanie, tvarovanie nechtov do oblúka, nevhodne zvolená obuv (úzka až tesná, vysoké opätky), nedostatok minerálov v organizme, onychomykóza, mechanické poškodenie nechta pri úraze.

 Tip na starostlivosť o nohy v 5 krokoch

1) Kúpeľ nôh
Unavené nohy si po náročnom dni zaslúžia osviežujúci, upokojujúci a povzbudzujúci kúpeľ. Vyberte si podľa toho, či si želáte po ošetrení spokojne zaspať, alebo len dopriať úľavu unaveným chodidlám – k tomu poslúžia mliečne proteíny a soľ Epsom.

Regeneračný kúpeľ na chodidlá s horkou soľou Epsom
Objem: 100 ml
Bežná cena: 5,50 €
Pridajte do teplej vody kúpeľ s mliečnymi proteínmi a horkou soľou Epsom a na 15 až 20 minút do nej ponorte chodidlá. Horká soľ prinesie boľavým chodidlám okamžitú úľavu.

2) Zjemnenie stvrdnutej pokožky
Ak sa na chodidlách, najmä na pätách, objavujú zrohovatené miesta, opatrne ich očistite a zahľaďte pilníkom.

Pomôcka na pedikúru 4 v 1
Bežná cena: 6,90 €
Pomôcku na pedikúru 4 v 1 očistite chodidlá a odstráňte stvrdnutú kožu – vyberte si správny pilník podľa drsnosti pokožky.

3) Vyhladenie pokožky
Ak nemáte pokožku príliš hrubú, použite peeling, ktorý odstráni odumreté časti z hornej vrstvy pokožky a súčasne chodidlá zjemní.

Zmäkčujúci krém na nohy s peelingovým účinkom s pemzou a práškom z vlašského orecha
Objem: 50 ml
Bežná cena: 5,90 €
Naneste na oblasti s drsnou a suchou pokožkou peelingový krém obohatený o prírodnú pemzu a antiseptický vavrínový olej. Nechajte chvíľu pôsobiť a premasírujte pokožku. Na záver nohy opláchnite.

4) Hydratácia pokožky
AHA kyseliny a urea chodidlá hydratujú, dopravia výživné zložky do hlbších vrstiev pokožky a použitím automasážnych techník poslúžia ako skvelá regenerácia.

Intenzívny krém na zhrubnutú kožu a kurie oká s AHA kyselinami
Objem: 75 ml
Bežná cena: 5,50 €
Naneste intenzívny krém s AHA kyselinami, ktorý zjemní zhrubnutú kožu a pomôže zregenerovať pokožku.

5) Dodatočná starostlivosť
Nezabudnite na deodoranty na osvieženie pokožky, topánok a ponožiek. Ich pravidelné používanie zabraňuje nežiaducemu zápachu a poskytujú sviežosť a pohodlie. Osviežujúci sprej topánky nielen prevonia, ale aj chráni.

Dezodoračný sprej na chodidlá a do topánok
Objem: 100 ml
Bežná cena: 5,90 €
Na suché chodidlá naneste sprej, ktorý im poskytne deo ochranu. Tým ich nielenže zbavíte neželaného zápachu, ale vďaka vitamínu E aj osviežite pokožku.

avon pedikura 1100x800