Svetobežník Hamburger

Každý má vlastnú predstavu, ako má vyzerať jeho obľúbený hamburger a kde si na ňom pochutí – či si ho pripraví sám doma na grile alebo si ho kúpi v stánku v centre mesta.


Kto si však myslí, že hamburger vynašli americké reťazce rýchleho občerstvenia, ten nemá ani potuchy o jeho pravom pôvode. Pred necelými štyridsiatimi rokmi sa hamburger konečne vrátil do Nemecka. Dovtedy však prekonal dlhú cestu. Ako sa z „patty“ – tak profesionáli nazývajú mäsovú placku medzi dvoma polovicami žemle ochutenú troškou kečupu − stalo najznámejšie občerstvenie na svete?


Trvanlivý steak z Hamburgu

Pri pátraní v histórii sa musíme vrátiť až do 18. storočia – do Hamburgu, najväčšieho európskeho prístavu. Námorníci si na plavby brali ako proviant tzv. hamburský steak. Pri tejto sušenej a konzervovanej hovädzej fašírke sa kládol väčší dôraz na trvanlivosť než na chuť. Napriek tomu dokázala zaujať aj v Novom Svete: s prisťahovaleckou vlnou do USA si hamburský steak našiel cestu cez veľkú mláku a po čase sa stal súčasťou americkej kultúry stravovania. Tomu napokon zodpovedá aj jeho názov, ktorý – ako sa väčšina bádateľov zhoduje – nie je odvodený od anglického ham (šunka).


Hamburger v Amerike

Hneď niekoľko amerických štátov ž tvrdí, že hamburger vznikol práve u nich – od Texasu cez Oklahomu a Wisconsin až po Connecticut. Podľa jednej z verzií majiteľ kaviarne Fletcher Davis v 80. rokoch 19. storočia servíroval ploché „patty“ na toaste. V inej verzii Charlie Negrin v roku 1885 vložil patty medzi dve polovice žemle, aby uľahčil konzumáciu počas chôdze. Možno hamburgerom k ich popularite pomohol zmysel pre obchod, ktorý je pre Američanov typický. Prevádzkovatelia pouličných stánkov s jedlom jednoducho vymysleli nové jedlo, ktorému nemeckí prisťahovalci a námorníci, poznajúci pochúťku z Hamburgu, nedokázali odolať. Stačilo len vložiť hamburský steak medzi plátky sendviča a predávať ho hladným námorníkom. Z hamburského steaku sa stal najprv hamburger a neskôr už len burger.


Po dvesto rokoch opäť doma

V nasledujúcich rokoch postupne vznikli mnohé regionálne varianty, jedno však mali spoločné: patty a chlieb. Po Amerike dobyl hamburger aj zvyšok sveta. Značnú zásluhu na tom majú reťazce rýchleho občerstvenia. Po otvorení prvej reštaurácie s hamburgermi – White Castle v roku 1921 v Kansase − trvalo takmer dvadsať rokov, kým hamburger vykročil k svetovému úspechu: bratia Richard a Maurice McDonaldovci otvorili svoju prvú reštauráciu. A tak reštaurácie rýchleho občerstvenia priniesli hamburger opäť tam, kde takmer pred dvesto rokmi začal svoju púť okolo sveta ako hamburský steak.

Podľa Guinnessovej knihy rekordov najväčší hamburger vyrobili v Minnesote. Mal priemer tri metre a hmotnosť 914 kg. Na prípravu bolo okrem iného treba 27 kg slaniny, 23 kg šalátu, 18 kg uhoriek a 18 kg syra. Žemľa sa piekla sedem hodín a mäso štyri hodiny. A ešte malý dodatok: pri obracaní obrovského hamburgera si pomáhali žeriavom.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.