História lízaniek

Oslava lízaniek - tejto po celom svete obľúbenej cukrovinky - pripadá každý rok na 20. júl. Vo svete sa "sviatok lízaniek" aktívne oslavuje rôznymi spôsobmi.


Napríklad v Írsku má aj hlbší význam - organizuje ho totiž Nadácia výskumu rakoviny pažeráka k príležitosti finančnej zbierky na výskum tejto choroby.

Z histórie lízaniek

Lízanky v najjednoduchšej podobe nájdeme už v dávnej histórii ľudstva, kedy ľudia objavili med a navíjali ho na paličku alebo drievko, aby ho mohli jesť. Predchodca dnešnej lízanky, akou je novinka nimm2 Lolly, je známy až zo 17. storočia. V tejto dobe vraj ľudia vyrábali sladké pochúťky rozpustením cukru, ktorý naliali na drievko, nechali stuhnúť a v cukre obalené drievko oblizovali.

Prvá výroba lízaniek vo veľkom bola začatá až s nástupom nových technických vynálezov, na začiatku 20. storočia. Udáva sa, že prvý, kto vyrobil novodobé lízatko, bol v roku 1908 Georg Smith, americký výrobca cukroviniek. Do cukríkov, ktoré vyrábal sa jedného dňa rozhodol vložiť paličku, aby si ich ľudia ľahšie vychutnávali. Cukrík na paličke potom údajne pomenoval po svojom obľúbenom závodnom koňovi Lolly Pop.

Ručná výroba okrúhlych lízaniek trvala do roku 1916, kedy Georg Smith vynašiel prístroj na ich hromadnú výrobu. Vtedy dokázala jeho továreň vyrobiť až 40 lízaniek za minútu! V dvadsiatych rokoch sa tak výroba lízaniek rozšírila a túto cukrovinku si obľúbili ľudia na celej planéte. Dnes - pre porovnanie - stroje vyrábajú až 6000 lízaniek za minútu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.