Vytlačiť túto stránku

Koňak... (III.)

Napísal femme 19. máj 2008

...čiže liehový nápoj vyrobený destiláciou vína, bol pomenovaný podľa francúzskeho mesta Cognac. Kedy a prečo prišlo k prvej destilácii vína, nikto presne nevie.

>> Móda >> Aktuálne >> Koňak... (III.)

Pri procese zrenia v dubovom sude získava koňak osobitú arómu s drevito-vanilkovými odtieňmi. Čím je chuť koňaku jemnejšia (žiadne brúsenie hrdla), tým dokonalejší bol proces zrenia. Príliš mladý koňak má charakter "ohnivej vody" bez zjemňujúceho podtónu, ktorý sa dá získať iba vekom.

Na rozdiel od vína sa kvalita koňaku vo fľaši nezlepšuje, takže fľaškovanie definitívne ukončuje proces koňakového zrenia. Fľaše s koňakom (na rozdiel od fliaš s vínom) sa skladujú vo vertikálnej polohe, aby sa zabránilo vzniku korkovej pachute. Vzácne staršie koňaky sú tiež citlivé na chlad (v studených miestnostiach sa zahmlievajú), preto sa musia skladovať pri izbovej teplote.

Kompozitná chuť a vôňa kvalitného koňaku vynikajúco dokresľuje chuť mnohých jedál - najmä pri flambovaní. Koňak môže nahradiť citrónovú šťavu či ocot v majonéze a pridaním kvapky koňaku do omáčky alebo šťavy z pečeného mäsa môže vzniknúť rafinovaná delikatesa. Nový chuťový rozmer získajú vďaka koňaku aj všetky dezerty.

V rozpore so všeobecným presvedčením možno koňak servírovať vo viacerých pohároch. Dôležité je, aby sa pohár pohodlne držal v dlani a bol z tenkostenného skla. Veľké poháre guľovitého tvaru však nie sú pre koňak vhodné, pretože násilne uvoľňujú arómu a paralyzujú jemný čuch znalcov. Vhodné sú poháre, ktoré sa k hornému okraju mierne zužujú, aby udržali vôňu. Napĺňajú sa do jednej štvrtiny až tretiny. Pohár s koňakom sa drží medzi ukazovákom a prostredníkom (prípadne v dlani), pričom treba s koňakom pomaly krúžiť - postupným zahrievaním sa uvoľňuje lahodná vôňa koňaku, ktorá pri kvalitných druhoch vydrží v prázdnom pohári ešte niekoľko hodín.
Pozor! Koňakové poháre sa neumývajú saponátmi (zanechávajú špecifický pach). Pred nalievaním koňaku je vhodné "prepláchnuť" pohár jednou jeho kvapkou.

Tip:

Konská šija: Koňak zmiešajte s ďumbierovým pivom, kúskom citrónovej kôry a troškou angostury bitter.Koňak Sour: Koňak zmiešajte s čerstvou citrónovou šťavou a cukrovým sirupom.Koňak s pomarančom: Koňak zmiešajte s pomarančovou šťavou, pridajte tri kocky ľadu a plátok pomaranča.Koňak Sidecar: Koňak zmiešajte s cointreau, citrónovou šťavou a citrónovou kôrou.