Vytlačiť túto stránku

Kokteil

Napísal femme 19. máj 2008

Pojem kokteil sa používa v rôznych slovných obdobách. Či už je to v pôvodnom anglickom tvare cocktail (v preklade kohútí chvost) alebo v tvare koktail.

>> Móda >> Aktuálne >> Kokteil

Príbeh, ktorý je vymyslený, ale ktorý sa traduje ako legenda vzniku kokteilov, má svoj pôvod v Amerike. V 19. storočí tu boli veľkou módou kohútie zápasy. Na rančoch sa chovali špeciálne plemená kohútov, ktoré boli trénované na boj na život a na smrť. Každú nedeľu sa v okresnom meste hneď po návšteve kostola začal prvý kohútí zápas.
Zápasy trvali takmer celý deň, posledný sa skončil tesne pred polnocou. Majitelia víťazných kohútov boli veľmi pyšní na svojich hrdinov a ako bývalo zvykom, pozvali celú spoločnosť do miestneho salónu zapiť úspech.
Šikovný a prefíkaný barman vymyslel spôsob ako zarobiť na úspechu rančerov, ktorých kohúty zápas vyhrali. Namiešal oslavujúcemu do pohára liehoviny takých farieb, ktoré zodpovedali farbám na chvoste víťazného kohúta. Hrdý a polichotený rančer vďaka tomu utratil oveľa viac peňazí ako predtým. Aj keď sa tento príbeh pravdepodobne nezakladá na pravde, dokazuje, že kokteily sú plné fantázie, výrazných farieb a netradičných tajomných chutí.

Čo by nemalo chýbať v domácom bare?

Okrem alkoholických a nealkoholických nápojov je potrebné mať zopár vecí, bez ktorých sa barman nezaobíde.Na prípravu kokteilov sa používajú najmä likéry, napríklad Becherovka, čerstvé ovocné šťavy alebo 100% džúsy, sódová voda, rôzne nealkoholické nápoje, ľad a ovocie na ozdobu.
Ako správne šejker používať? Do jednej tretiny nasypeme ľad a postupne dávkujeme suroviny podľa receptu. Šejker zatvoríme a uchopíme tak, aby sme palcom držali viečko a ostatnými prstami zvyšok, tzv. telo šejkru. Krátkymi pohybmi premiešavame obsah až pokým sa šejker neorosí. Následne ho otvoríme a cez sitko prelejeme obsah do pohárov, ktoré danému typu kokteilu zodpovedajú. Veľmi dôležitá a cenná rada : Nikdy do šejkra nedávajte sýtené nápoje! Týmito nápojmi sa kokteily len dolievajú.

Ďalšie "barmanské" pomôcky:
- odmerka na správne dávkovanie zložiek kokteilov
- sitko, ktoré sa požíva pri nalievaní zo šejkra do pohárov na scedenie zvyškov ľadu
- miešacia nádoba alebo mixér – kokteily majú rôzny spôsob prípravy, niektoré si vyžadujú použitie miešacej nádoby alebo mixéra
- lyžička na miešanie
- drvič ľadu – môže byť elektrický alebo ručný
- lopatka alebo klieštiky na ľad, nádoba na ľad
- nôž a doštička (umelá, drevená, sklokeramická) na krájanie ovocia a na prípravu ovocných ozdôb
- slamky
- otvárače na fľaše
- vhodné poháre

/Nabudúce recepty/