Menej známe oleje...

...ako sú makový, mandľový, makadamový, vlašský, sezamový, hroznový, arašídový a ľanový, majú nielen zaujímavú chuť, ale aj výživnú hodnotu.

>> Móda >> Aktuálne >> Menej známe oleje...

Makový olej má mierne trpkú chuť; hodí sa do zeleninových šalátov, na varenie aj pečenie.

Mandľový olej má veľmi jemnú chuť a vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín; je ideálny na dochucovanie šalátov, zákuskov a jemného pečiva.

Makadamový olej má jemnú, maslovú chuť; hodí sa do listových šalátov, k ázijskej kuchyni a na vyprážanie.

Olej z vlašských orechov má vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín; hodí sa (v malom množstve) do zeleninových šalátov, polievok a múčnikov.

Sezamový olej je výrazne aromatický, s orieškovou príchuťou; hodí sa k ázijskej kuchyni, na výrobu cukroviniek a do zeleninových šalátov. Vzhľadom na vysoký bod varu je všestranne využiteľný a vďaka vysokému obsahu sezamolinu sa vyznačuje vysokou trvanlivosťou.

Hroznový olej obsahuje látky chrániace organizmus pred voľnými radikálmi; je ideálny na dochucovanie jemných pokrmov, pečenie a vyprážanie.

Arašídový olej má neutrálnu chuť; je bohatý na nenasýtené mastné kyseliny; hodí sa na varenie, vyprážanie, grilovanie, ale aj na prípravu majonéz a studených omáčok.

Ľanový olej obsahuje dôležité mastné kyseliny (omega-3); v kombinácii s tvarohom podporuje zásobovanie buniek kyslíkom; uplatňuje sa hlavne v diétnej kuchyni.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.