Destilát

Prvotný produkt destilácie nazval jeho objaviteľ pán de Villeneuve ako eau-de-vie – elixír večného života, nápoj proti zlej nálade či iným druhom trudnomyseľnosti.

>> Móda >> Aktuálne >> Destilát

Dokonca tvrdil, že posilňuje srdce a udržiava človeka mladým.Táto „živá voda“ však rozhodne nebola chutným nápojom. Používala sa ako anestetikum, lúhovali sa v ňom najrôznejšie bylinky a dlho bola považovaná za univerzálny všeliek. Z toho môžeme usudzovať, že pôvabné pomenovanie „živá voda“ bolo významovo zakotvené skôr vo fakte, že „zobudí aj mŕtveho“ ako v akomkoľvek osviežení. Niektorí stredovekí alchymisti sa z nej dokonca pokúšali vyrobiť zlato. Keďže sa destilát používal aj ako surovina pri výrobe strelného prachu, sa zvyklo hovoriť i ohnivá voda.

VODKA – Voda života
Vodka je romanticky spojená s Francúzskom a alchýmiou, ktoré prispeli k vývoju destilácie ako postupu pri výrobe alkoholu.

Kolískou vodky, ako ju poznáme, je rozsiahle územie Poľska a Ruska. Kde sa objavila skôr dnes s presnosťou nevie povedať nikto.
Vodka je bezfarebná, chuťovo neutrálna liehovina, ktorá sa vyrába destiláciou fermentovaných obilnín, zemiakov alebo iných rastlín (ryže). Rozdeľujeme ich podľa pôvodu, pretože ten má vplyv na použitie základných surovín a na spôsob destilácie. Tá môže byť kontinuálna alebo dávková.
Pri kontinuálnej destilácii sa destilačný prístroj skladá z dvoch kolón. Studená mladina (wash) ide najprv do stabilizačnej zóny, kde v jej hornej časti prúdi v horúcej pare. Tá spôsobí, že sa alkohol začne odparovať smehom hore a smerom dole odchádzajú nečistoty a zvyšok vody. Potom zmes alkoholu prechádza do tzv. Rektifikačnej kolóny, kde sa rektifikuje čistý alkohol na požadované objemové percento.
Dávková destilácia je tradičná metóda, ktorá prebieha v medených destilačných nádobách tzv. Copers. Zahrievaním vzniká para, prechádzajúca cez kondenzátor, kde sa zráža.

Najpredávanejšou poľskou vodkou je Wódka Wyborova. Jej pôvod siaha až do 16. storočia. Vyrába sa zo špeciálnych druhov žita, pestovaného na rôznych miestach v Poľsku metódou dávkovej destilácie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.