Ako si aj doma pripraviť skvelú kávu?

Ani vy si neviete predstaviť bez kávy život? Ak patrí tento nápoj k veciam, bez ktorých si neviete predstaviť svoj deň a chcete si aj doma dopriať lahodnú kávu (takmer) ako z vychýrenej kaviarne, nestačí si len kúpiť kvalitnú kávu. Dôležitý je aj dobrý kávovar.

shutterstock_kafe_21

Kvalitný kávovar robí rozdiel

Ak sa chystáte si domov zadovážiť špičkový kávovar, aby ste mohli každý deň začínať skvelou kávou, vyberte si z ponuky kávovarov Jura. Tento švajčiarsky výrobca pritom nie je na trhu žiadnym nováčikom, medzi priekopníkov a výrobcov luxusných prístrojov patrí už 90 rokov. A môžete si byť istá, že svoje skúsenosti a know-how táto firma patrične využíva. Nie nadarmo jej patrí popredné miesto na trhu.

A keď už máte dobrý kávovar, bola by škoda ho používať na prípravu kávy z menej kvalitných zŕn. A to neznamená, že musíte hneď siahať po najdrahšej Arabike.

Nemusíte siahať výlučne po čistej Arabike 

Aj keď Arabika je vo svete kávy pomyselným vrcholom pre jej nekonečné množstvo chutí a náročnejšie pestovanie aj druhý najviac používaný typ kávy, Robusta, skrýva niekoľko výhod. V prvom rade je samozrejme menej náročná na pestovanie, nie je tak náročná na špecifické klimatické podmienky a je aj rezistentnejšia voči škodcom, preto je pochopiteľne lacnejšia ako Arabika.

Aj keď cena určite bude zaujímať aspoň vašu peňaženku, pre milovníkov kávy sú dôležitejšie dva iné rozdiely. V prvom rade nečakajte od Robusty taký rozptyl chutí ako ponúka Arabika.

Ak však pijete kávu hlavne pre povzbudivé účinky kofeínu, Robusta bude pre vás správnou voľbou. V priemere totižto Robusta obsahuje takmer dvojnásobok kofeínu v porovnaní s Arabikou. To robí Robustu jemne horkejšou a hlavne vás dokáže rýchlejšie vzpružiť.

A pre nerozhodných sú tu, hlavne v Taliansku, obľúbené zmesi. Tie kombinujú vlastnosti obidvoch typov kávy. Horkosť a vyšší obsah kofeínu z Robusty a rozmanité chute Arabiky. Vzniká tak jeden chutný a harmonický celok.

Zdroj obrázka: Autor: Pazargic Liviu / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.