Zázrak nazývaný med

V období staroveku sa hľadelo na med ako na zázrak; a ešte i dnes, napriek dlhodobým vedeckým výskumom, zostáva veľkou záhadou.

>> Móda >> Aktuálne >> Zázrak nazývaný med

Napriek tomu, že med pozná ľudstvo tisícky rokov, nepodarilo sa o ňom vedcom odhaliť všetko a med dodnes sprevádza kus tajuplnosti. To, čo o mede vieme s určitosťou, je, že obsahuje asi 80 % cukru (predovšetkým vo forme fruktózy a glukózy), rastlinné kyseliny, minerálne soli a celý rad ďalších látok v zaujímavom počte 181.
Pri hodnotení medu sú dôležité štyri skutočnosti: vôňa a príchuť (závisí od druhu kvetov, z ktorých včely zozbieraly nektár), farba (môže mať množstvo odtieňov - od bielej až po tmavú) a hustota (je podmienená zručnosťou stáčania medu z plástov).

K delikátnym druhom medu, ktorý stojí zato ochutnať, patrí: med z ďateliny - zelenkavobiely s jemnou vôňou i príchuťou; španielsky alebo izraelsky med z pomarančových kvetov - krémovobiely s výraznou chuťou; levanduľový med z Provence; stredomorský aromatický med z rozmarínu a grécky tymiánový med s intenzívnou vôňou a výraznou chuťou.

Keďže umelý med sa zatiaľ vyrobiť nepodarilo, každý med je prírodný. Väčšinu medu, ktorý sa bežne predáva, však tvoria zmesi. Med len z jedného druhu kvetov je vzácnejší a drahší, pretože jeho výroba je náročnejšia.
Čo sa konzistencie týka, môže byť med čistý (tekutý) alebo stuhnutý (kryštalický) - jeho štruktúru podmieňuje obsah cukrov. Tekutý med sa stáva zrnitým, keď stojí istý čas na svetle alebo v chlade. Miernym zahriatim (napríklad ponorením do teplej vody) sa dostane do pôvodného stavu.

Tip:Medové ovocie
P o t r e b u j e t e : 4 hrušky, 4 lyžice medu, 350 ml vody, 2 lyžice citrónovej šťavy, 1 vanilkový cukor, 2 lyžice sekaných pistáciových orieškov a šľahačku.
P o s t u p : Ovocie očistite, prekrojte na polovice a vyberte jaderníky. Med, vodu, citrónovú šťavu a vanilkový cukor prevarte a časť sirupu nalejte na ovocie. Potom ovocie prikryte a duste - kým nezmäkne (chvíľami ho polievajte zvyšným sirupom).
Medové ovocie servírujte vychladené, posypané pistáciami a zdobené šľahačkou.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.