Vytlačiť túto stránku

Hľuzovka

Napísal femme 04. november 2018

Hľuzovka je vyhľadávaná kulinárska delikatesa pre svoju chuť, vlastnosti a ojedinelosť. Prvé zmienky sú z dôb biblických a jej vzácnosť pretrváva dodnes.

Po celé stáročia až dodnes to je veľmi vzácna delikatesa, pretože jej zber je ojedinelý. Zbiera sa v vo Francúzsku, Taliansku, Chorvátsku, na Novom Zélande či v U.S.A. Okrem špecifickej arómy a chute pôsobí aj ako afrodiziakum. Okrem úpravy do jedál sa nakladá do octu, oleja, vína či brandy.

Ako a kde na hľuzovky...
Odborníci sa snažili hľuzovky pestovať, ale výsledok nie je dostačujúci. Kulinári tvrdia, že umelo vypestovaná hľuzovka nemá takú arómu a chuť, ako tá divo rastúca. Na zber sa špecializujú zberači, ktorí majú vycvičené psi alebo prasnice. Zaujímavosťou je, že práve prasnice sú veľmi dobrý vyhľadávači, nakoľko ich priťahujú feromóny vylučované z húb.

Plodnice hľuzovky sú nepravidelné, hrboľaté o priemere 60mm a vyskytujú sa asi 35cm pod zemou. Najtradičnejšie miesta výskytu sa považuje taliansky Piemont, francúzsky Perigord a Motovunské lesy v Chorvátsku. Najdrahšie a najkvalitnejšie hľuzovky sú tzv. biele hľuzovky z Alby v Taliansku a zrejú od augusta do januára. 
Na druhej strane Európa nemá toľko druhov tejto delikatesy ako Amerika. Oregonské biele hľuzovky v Severnej Amerike rastú pod douglaskami, iné rastú v okolí borovíc či citrusov.

Hľuzovka biela – má príjemnú aromatickú vôňu a chuť, vyskytuje sa prevažne v ihličnatých alebo bukových lesoch a zreje od júla do septembra

Hľuzovka čierna (zimná)– patrí k najvyhľadanejšiemu druhu, má silnú arómu, na kuchynskú úpravu sú najvhodnejšie mladé plodnice a zreje na jeseň a zimu. Vyskytuje sa len vo Francúzsku a Taliansku

Hľuzovka letná – sa podobá druhu zimnej (čiernej), má však biele sfarbenie, jej vôňa je korenistá a silná a však nie natoľko, ako druh zimnej. Jemnejšou sa stáva sušením a vyskytuje sa v strednej Európe.

Hľuzovka dutá – je vnútri dutá, nepoužíva sa ako delikatesa, pretože je pomerne tuhá.

hluzovky 418

Hľuzovka na tanieri
Najskôr sa využívajú ako dochucovadlá či korenia. Po týždni zberu strácajú hľuzovky na intenzite. Na ľahkú tepelnú úpravu sú vhodné čierne hľuzovky a sú súčasťou plniek a paštét. Biele druhy by sa nemali tepelne upravovať a väčšinou sa používajú na nastrúhanie podobne ako syr parmegan.

Hľuzovka je delikatesou, najväčšia plodnica, ktorú našli mala 1 310g a však je veľmi drahá a cena najkvalitnejších čerstvých plodníc sa pohybuje nám v nepochopiteľných sumách. Ako náhradou na vyskúšanie nám poslúžia oleje či sušené druhy hľuzovky.