7 dôvodov, prečo je „90-dňová diéta“ jedna z najpopulárnejších

Unavuje vás pocit hladu a opakované zlyhanie pri nízkosacharidových diétach? Dajte zbohom módnym diétam a naučte sa, ako zostaviť „herný plán“ na chudnutie, nielen prinesie výsledky, ktoré trvajú, ale prospeje aj zdraviu. Plán 90-dňovej diéty vytvorili na začiatku 21. storočia dve dámy pochádzajúce zo Slovinska.

Chceli nájsť spôsob chudnutia, ktorý by umožnil rýchle chudnúť a zároveň by netrápil hladom a nespôsoboval nepríjemné pocity. Autorky senzačnej knihy „90-dňová rozlišovacia diéta“ Breda Hrobat a Mojca Poljansek ponúkli 90-dňový stravovací plán rozdelený do štvordňových cyklov, kde vám každý deň umožní chutne jesť a zároveň zdravo chudnúť. Podľa ich názoru 90 dňová diéta umožní nielen „zhodenie“ až 20 kg za tri mesiace (v závislosti od množstva tukov pridaných do jedla a veľkosti porcií), ale aj značné zrýchlenie metabolizmu.

Breda a Mojca uisťujú, že v priebehu nasledujúcich troch mesiacov po 90-dňovej diéte bez akejkoľvek námahy zhodíte ďalšie 3 kiilogramy. Je nevyhnutné obmedziť sa na ovocie na raňajky, dodržiavať plán týkajúci sa jedla a nekombinovať nevhodné produkty, ako napríklad vlákniny so sacharidmi.

shutterstock_dieta2_20

zdroj: design36/shutterstock.com

Čo je to 90 - dňová diéta?

Jadrom 90-dňovej diéty je známy princíp delenej stravy, ktorý poznáme už veľmi dlho. Autori však zašli trochu ďalej a navrhli jesť určité kombinácie produktov v priebehu jediného dňa. Ak dodržiavate takúto diétu alebo režim, môžete konzumovať všetky, pre telo potrebné, živiny,  ako sú mäso, sacharidy, sladkosti, mliečne výrobky, ovocie, zelenina, tuky a tiež cestoviny. Ako vidíte, môžete jesť prakticky všetko. Jediná vec, ktorej by ste mali venovať pozornosť, je spôsob ich konzumácie. Mali by ste dodržiavať prísny stravovací plán a dodržiavať pravidlá týkajúce sa konzumácie jedla ako celku.

Strava je rozdelená do 4 rôznych dní: Bielkoviny, Škrob, Sacharidy, Ovocie. Aj keď raňajky pri tejto diéte zostávajú identické, po zvyšok dňa musíte konzumovať konkrétny druh jedla.

Odporúčané potraviny na jednotlivé dni

Raňajky sú každý deň rovnaké. Skladať by sa mali z jednej ovocnej skupiny. Nesmiete miešať rôzne ovocie. Napríklad, ak sa rozhodnete jesť banány, vaše raňajky by mali pozostávať iba z banánov.

Bielkovinový deň

Mali by ste konzumovať rôzne druhy potravín, ktoré obsahujú veľa bielkovín. Napríklad: mäso - bravčové, kuracie, rybie, jahňacie, hovädzie a mnoho ďalších. Môžete tiež konzumovať mlieko, tvaroh, syry, mliečne alebo sójové výrobky a kombinovať ich s neškrobovými zeleninami, ako sú uhorky, paradajky alebo špenát. Je tiež možné zjesť niekoľko plátkov pšeničného chleba.

Škrobový deň

V tento deň by ste sa mali zamerať na škrobové sacharidy. Zvyčajne varené jedlo, ako sú zemiaky, ryža, sója, fazuľa alebo kukurica. Odporúča sa kombinácia niekoľkých produktov, napríklad ryže s hráškom.

Uhľohydrátový deň

Rôzne druhy jedál, ktoré pozostávajú hlavne z uhľohydrátov, ako napríklad pizza alebo cestoviny. Môžete ich kombinovať s rôznymi omáčkami na báze zeleniny, ako je papriková, paradajková alebo hubová omáčka, ale všetko bez mäsa. 

Vitamínový deň

Akýkoľvek druh ovocia alebo zeleniny, môžete ich tiež miešať (obed / večera). Konzumujte čerstvé a sušené ovocie, ale venujte pozornosť cukru v tom sušenom. Môžete tiež konzumovať ovocné džúsy a kompóty. Počas vitamínového dňa môžete jesť aj semiačka a orechy, ak máte pocit, že vám dochádza energia a samotné ovocie pre vaše telo nestačí

Vodný deň (voliteľné)

Okrem vyššie uvedených typov dní je každý 29. deň vodným dňom, t. j. môže sa konzumovať iba voda, čaj a / alebo káva (bez akýchkoľvek sladidiel, mlieka alebo smotany). Niektorým sa po vodnom dni podarí znížiť svoju váhu až o 2 kg, ale je veľmi pravdepodobné, že počas nasledujúcich pár dní opäť priberú. Vodné dni nie sú všeobecne určené na chudnutie, ale na detoxikáciu tela.

shutterstock_dieta1_20

zdroj: Pixelbliss/shutterstock.com

Aby snaha priniesla želaný efekt...

Je dôležité mať na pamäti, že vodné dni môžu byť vynechané. V takom prípade bude diéta trvať 88 namiesto 91 dní. Pred rozhodnutím o zaradení vodných dní je dobré poradiť sa s lekárom. Ľudia trpiaci stavmi, keď sa pôst neodporúča (napr. cukrovka), by mali vodné dni vynechať

Príjem tekutín je nesmierne dôležitý, preto pite veľa vody. Podľa niektorých výskumov ľudské telo potrebuje asi 30 ml tekutín na kilogram telesnej hmotnosti, takže ak vážite 70 kg, potrebujete 2,1 l vody denne.

Ďalším kľúčovým prvkom 90 dňovej diéty je načasovanie jedla. Závisí od denných fáz trávenia potravy v ľudskom tele. Raňajky prebiehajú vo fáze „čistenia“, počas ktorej musíte konzumovať čo najmenšie množstvo jedla. Obed a večera sa konzumujú počas fázy „výživy“, kde je dôležitejšie zloženie potravy ako jej množstvo. Počas fázy „trávenia“ by ste sa mali zdržať konzumácie potravy, pretože vaše telo musí spracovať už skonzumované jedlo, aby malo čo najviac úžitku z jeho výživných látok.

Pre väčšiu efektivitu diéty sa odporúča:

●      konzumovať zeleninu iba vo varenej alebo dusenej forme, minimalizovať konzumáciu ovocia a chleba

●      používať minimálne množstvo tuku

●      vyberať výrobky s minimom predbežného spracovania

●      pripravovať si jedlo sami a pokiaľ je to možné, nepoužívať polotovary, pričom je prijateľné používať mierne množstvo soli, korenia, bylín a rôznych omáčok

Recenzie týkajúce sa 90 dňovej diéty sa zhodujú v jednej veci: za tri mesiace si telo zvykne na určitú stravu a diéta sa zmení na zvyk, telo nepotrebuje veľké množstvo potravy, skonzumovaná potrava stačí na spotrebu energie počas celého dňa. Konečné výsledky 90-dňovej diéty sa môžu výrazne líšiť. Ak máte len malú nadváhu, za mesiac dôjde k strate 1-3 kilogramov. Ak diétu nasledujú obézni ľudia, môžu zhodiť až 25 kíl. A čo je dôležité nadbytočné kilogramy sa stratia nenávratne, pretože metabolické procesy sú úplne obnovené.

Niekedy dôjde k drastickej zmene hmotnosti hneď v prvých dňoch. Veľmi často to znamená, že vaše telo má tendenciu zadržiavať tekutiny, ktoré sa uvoľňujú od samého začiatku. Ak to nie je váš prípad - nebojte sa! Dobrá správa je, že nie ste náchylní na zadržiavanie vody. Ľudia, ktorí hneď v prvých týždňoch výrazne schudnú potom chudnú stále pomalšie. U iných ľudí sa redukcia hmotnosti začína po prvom vodnom dni. Každý organizmus potrebuje svoj čas, aby sa prispôsobil novému režimu, takže by ste sa nemali vzdávať, ak sa spomalí tempo chudnutia alebo dosiahnete plató (na chvíľu prestanete chudnúť).

shutterstock_dieta3_20

zdroj: ESB Proffesional/shutterstock.com

Prečo je táto technika chudnutia tak skvelá?

  1. Minimálne obmedzenia, možnosť jesť nielen zdravé, ale aj chutné jedlá. Systém výživy vám umožňuje nevzdávať sa svojich obľúbených jedál, ktoré sú pri dodržiavaní iných diét zvyčajne zakázané, ale zároveň sa čo najviac priblížiť k zdravej výžive.
  2. Rozmanité jedlo: konzumované jedlá sa menia každý deň. Nie je potrebné vynaložiť špeciálne úsilie na ich prípravu.
  3. Náklady sa nelíšia od výdavkov na bežné denné stravovanie. Jedlo sa používa obvyklým spôsobom.
  4. Trvanie diéty je asi 90 dní. Tento čas je dostatočný na to, aby ste si vytvorili správne návyky, zvykli si telo na zdravú stravu a prerozdelenie energie na efektívnejšiu prácu počas dňa.
  5. Stravovacie cykly sú špeciálne navrhnuté nielen na urýchlenie metabolizmu (a teda na zrýchlenie chudnutia), ale aj na zabezpečenie príjmu vitamínov, potrebných mikro a makro prvkov a minerálov.
  6. Diéta je navrhnutá s ohľadom na sprievodnú fyzickú aktivitu.
  7. Minimum kontraindikácií a nevýhod (uvádzame nižšie).

Nevýhody a kontraindikácie

Pre milovníkov okamžitých výsledkov a krátkych diét sa môže 90 dní zdať príliš dlhých na dosiahnutie požadovanej hmotnosti.

Kontraindikácie: prítomnosť chorôb tráviaceho alebo vylučovacieho systému. Tiež vyhľadajte radu od lekára pre ľudí s ťažkou obezitou.

Funguje typ diéty ako je táto?

Systém je účinný pri chudnutí a udržiavaní hmotnosti. Kumulatívny účinok sa napriek tomu dosahuje znížením kalorického obsahu stravy. Musíte mať určitú disciplínu: odmietnuť kotletu alebo kúsok chleba keď treba. Váš tanier by tiež mal byť spravidla vždy plný nízkokalorickej zeleniny.

Teória samotnej  90-dňovej diéty nie je podporovaná úplnou väčšinou vedcov a dietológov. Tráviaci systém človeka je prispôsobený zmiešanej strave a preto nie každý bezpodmienečne dôveruje týmto druhom plánov chudnutia.

Priťahuje však pozornosť milovníkov sladkého, pretože dezert si môžete vychutnať každé štyri dni (samozrejme v miernom množstve). Hoci, obvyklé nízkokalorické diéty vám tiež umožnia jesť sladkosti každý deň. Je dôležité pamätať na jednu vec - zahrnutie múky a sladkostí do stravy je nevyhnutné, aby sa zabránilo nezdarom, ktoré sú pri dodržaní príliš prísnych diét prakticky zákonité.

Myšlienka cyklickej zmeny stravovania nie je nová. Pravidelná zmena štýlu stravy neumožňuje organizmu zvyknúť si na novú stravu; preto sa chudnutie nespomaľuje a to je pozitívny výsledok normalizácie metabolických procesov v tele.

Zdroj informácií:

●      https://www.90daydiet.net/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.