Problém akné

Akné je nepríjemné, spoločensky zneisťujúce kožné ochorenie - až 90 percent stredoeurópanov má v mladom veku problémy s akné.

>> Móda >> Aktuálne >> Problém akné

Pojem akné môžeme nájsť už v lekárskych spisoch z roku 542 nášho letopočtu. Základný prejav tohoto kožného ochorenia - čierne bodky (uhry) - pokladali lekári v danej dobe za parazitov, ktorí sa zavrtavajú do kože a sajú z nej potravu.

Akné je typické ochorenie pubertálneho veku, ale v niektorých prípadoch pretrváva až do dospelosti. Príčinou vzniku akné sú tri skutočnosti: hormonálne podmienená zvýšená produkcia patologicky zmeneného mazu, nadmerné rohovatenie buniek v ústi vývodu mazovej žľazy a jej následné upchatie a napokon zvýšený výskyt baktérií na povrchu pokožky.V dôsledku uvedených skutočností dochádza na koži k nepríjemným zápalovým prejavom, ktoré označujeme ako akné. Toto ochorenie má rôzne podoby a priebeh. Najľahšou formou sú známe uhry. Ak sa pridruží výraznejší zápal, vzniknú bolestivé hrbolčeky alebo hnisavé vyrážky a tretiu, najťažšiu formu akné predstavujú hlboké zapálené hnisavé ložiská, po ktorých zostávajú nepekné jazvy. Vznik akné ovplyvňuje celý rad faktorov: dedičnosť, poruchy zažívania, ložisková infekcia (napr. aj v dôsledku neošetrených zubov), niektoré druhy ochorení a liekov, kontakt s niektorými chemickými látkami (olejové mazadlá, chlórované uhľovodíky...) a v neposlednom rade aj zlá životospráva.

Úspech liečby závisí od dostatočne skorého odborného podchytenia ochorenia a komplexnosti prístupu, ktorý zahŕňa lokálne ošetrenie, diétne a medikamentózne opatrenia, vysokú úroveň hygieny, pravidelnosť ošetrovania a disciplinovanosť. V prípade ľahších foriem akné môže pomôcť už samotná úprava životosprávy (to znamená pravidelný pobyt na čerstvom vzduchu, dostatočný odpočinok, vnútorná pohoda a zdravá výživa s vylúčením fajčenia, ako aj nadmerného pitia kávy) a dôsledná hygiena - pozor však na neprimerané vysušovanie pokožky, ktoré by mohlo podnietiť ďalšiu nadprodukciu mazu! Ťažšie formy akné patria v každom prípade pod dohľad lekára-kozmetológa, ktorý s pacientom prediskutuje všetky detaily a zvolí individuálny postup liečby. Na záver treba povedať, že u liečby akné pozitívne výsledky rozhodne nemožno očakávať zo dňa na deň, liečba si žiada značnú dávku trpezlivosti a dôsledné dodržiavanie pokynov ošetrujúceho lekára.

Konzultované s MUDr. Eleonórou Lukáčovou(primárkou dermatológie Ústavu lekárskej kozmetiky, a.s.).

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.