Vytlačiť túto stránku

Na slovíčko s plastickým chirurgom Martinom Dziubanom

Napísal Michaela Conzarová 29. január 2018

Aj vám sa po sviatkoch ručička na váhe nebezpečne vychýlila a rozhodli ste sa ako jedno z novoročných predsavzatí dostať sa opäť do formy? Nie vždy sa to však napriek správnej životospráve a cvičeniu darí. 

Ak boj s asimetricky zaoblenou postavou, prípadne „pomarančovou kôrou“ na stehnách, prípadne ovísajúcej koži na bruchu prehrávate aj napriek prísnejšiemu „chladničkovému“ režimu a pravidelnému cvičeniu, možno je načase prírode a sebadisciplíne pomôcť. Dnes už moderná medicína pozná viacero možností, ako sa k dokonalým krivkám dopracovať. „Závisí to vždy od rozsahu asymetrií, tzv. pomarančovej kôry alebo ovisnutej koži na problematických partiách. Nadbytočné podkožné tukové zásoby dnes dokáže napríklad v rámci estetickej medicíny natrvalo odstrániť k telu veľmi šetrná laserová liposukcia, prípadne je riešením injekčná lipolýza a pri väčšom previsnutom bruchu abdominoplastika,“ hovorí Martin Dziuban, plastický chirurg s takmer 25-ročnou praxou v odbore, z bratislavského Inštitútu zdravia a krásy FRAIS. Ako však upozorňuje, ani jedna metóda nie je riešením na problémy s nadváhou či nadpriemerným prejedaním sa!

femme: O ktorý spôsob (liposukcia, injekčná lipolýza, abdominoplastika) majú Slovenky najväčší záujem zbaviť sa tuku?
MUDr. Martin Dziuban: Jednoznačne najväčší záujem je o laserovú liposukciu. Na Slovensku je momentálne úplnou novinkou LipoLife 3G. V porovnaní so staršími metódami liposukcie je laserová liposukcia LipoLife 3G efektívnejšia a šetrnejšia. Už bez skalpela a v jednom kroku prístroj laserom odsáva nielen prebytočný tuk, čím sa odstraňuje aj celulitída, ale podporením tvorby vlastného kolagénu sa vypína pokožka, ktorá zostáva krásne pružná. Efekt je viditeľný hneď po zákroku a je trvalý.

Liposukcia je riešením najmä pre tých, ktorí trpia nadbytočnými podkožnými tukovými zásobami, a to najmä na problémových partiách, ako sú stehná, brucho, boky, vonkajšia aj vnútorná strana stehien, kolená, podbradok a podobne. Prípadne, ktorí na týchto problémových partiách nedokážu napriek správnej životospráve a primeranej pohybovej aktivite stiahnuť a spevniť pokožku.

femme: Dajú sa aj kolená zbaviť tuku? A čo keď má žena silné lýtka a potom bude mať kostnaté kolená? To nejde dohromady....
MUDr. Martin Dziuban: Áno, liposukcia sa robí aj v oblasti kolien. Ide o typickú problematickú partiu, kde sa zbavíte tuku len veľmi ťažko. V mnohých prípadoch dokonca nepomáha ani cvičenie. Ak je tuk v nadmernom množstve zastúpený aj na lýtkach, je možné urobiť liposukciu aj tam. Na odstránenie svalovej hmoty ale liposukcia nie je vhodná.
femme: Čo si dávajú ženy najčastejšie robiť – stehná, boky, podbradok, brucho?
MUDr. Martin Dziuban: U žien najčastejšie robím bruško a stehná (vnútorné aj vonkajšie). V posledných mesiacoch je trendom aj liposukcia podbradku.

femme: Tuk v oblasti ramien a chrbta odstrániť, je to dosť netradične, i o to je záujem?
MUDr. Martin Dziuban: Áno, aj v týchto lokalitách je možné odsať tuk pomocou laserovej liposukcie – ide o tzv. liposukciu v oblasti podprsenky. Vek nie je rozhodujúcim faktorom, vekové kategórie sú naozaj rôzne. Ide skôr o indikáciu, tj. problém, ktorý potrebuje klientka riešiť. Ak sa chce zbaviť vyložene len nadbytočného tuku v problémových partiách, vhodná je liposukcia. Rad by som upozornil na to, že nejde o spôsob riešenia nadváhy, ale o úpravu tých telesných partií, v ktorých sa žene nedarí zbaviť tuku cvičením a zdravou stravou. Čo sa týka abdominoplastiky, robí sa v oblasti brucha. Okrem nadbytočného tuku sa redukuje aj nadbytočná koža, a to chirurgicky. Najčastejšie ide o klientky po pôrode alebo po výraznom váhovom úbytku, kedy sa síce zbavili tuku, ale zostal im kožný previs. Toho sa bez skalpela nezbavíte. Do mojej ambulancie prichádzajú v posledných mesiacoch čoraz častejšie aj muži.

Abdominoplastika - plastická operácia brucha zameraná na prevísajúcu kožu a tuk zo strednej a spodnej časti brucha. Vďaka nej sa zbavíte nielen tuku a zvyšnej kože, ale krásne sa opäť napnú svaly brušnej steny. Chirurgický zákrok trvá 2- až 4-hodiny podľa veľkosti miesta a robí sa v celkovej anestéze. Jazva po zákroku zostane, no vybledne približne do roka, pričom bude schovaná pod spodnou bielizňou či plavkami. Efekt je však dlhodobý.

femme: Abdominoplastika je vlastne najvyšší level, kedy sa žena chce zbaviť zbytočnej kože. Aký najväčší zákrok ste vykonali, koľko kg kože ste zbavili pacientku?
MUDr. Martin Dziuban: Bol to pacient – muž, ktorý radikálne schudol. Nadbytočného tuku sa síce zbavil, ale zostal mu výrazný kožný previs. Mal hmotnosť takmer 10 kg.

femme: Prichádzajú za vami aj muži, s akými požiadavkami?
MUDr. Martin Dziuban: Áno, muži prichádzajú čoraz častejšie. Tiež podliehajú ideálom krásy 21. storočia