„Na zdravie“ i „na krásu“

Mlieko je dokonalý a najprirodzenejší nápoj, s ktorým sa človek stretáva ihneď po narodení. Je pre nás po celý život v rôznych formách nenahraditeľnou súčasťou výživy.


Pravidelné pitie mlieka a konzumácia mliečnych výrobkov prospieva nielen nášmu zdraviu, ale aj kráse. Vďaka prísunu všetkých živín a prospešných látok, ktoré mlieko obsahuje, „rozkvitá“ pokožka, vlasy, nechty, zuby sú krajšie a pevnejšie a pozitívne to vplýva aj na postavu. Vedecké štúdie poukazujú na to, že mliečne výrobky ako súčasť vyváženej a pestrej stravy majú okrem výživovej hodnoty tiež množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Mlieko a mliečne potraviny prispievajú k správnemu vývoju kostí a nízkotučné mliečne výrobky navyše podporujú kontrolu optimálnej telesnej hmotnosti. 


Aké, pre krásu i zdravie dôležité látky mlieko obsahuje?

  • Mliečne bielkoviny – sú základnou súčasťou bunkových štruktúr, medzibunkových tkanív, hormónov a enzýmov. „Majú vysokú stráviteľnosť, preto sú ľahko prijímané a dobre vstrebávané v črevách a prinášajú ľudskému organizmu všetky dôležité aminokyseliny potrebné pre jeho vývoj.“ - vysvetľuje odborník na výživu a gastroenterológ MUDr. Peter Minárik.

  • Mliečny tuk – má energetickú a ochrannú funkciu. Je bohatým zdrojom vitamínu A, obsahuje aj ďalšie vitamíny ako D, E a F. Vitamíny A a E sú významné antioxidanty vitamín E chráni pred UV žiarením a tiež pomáha hydratovať (pleť). Vitamín D zase významne vplýva na zdravie kostí a zubov a o. i. posilňuje imunitný systém. 

  • Mliečny cukor – laktóza – má vo výžive podobnú funkciu ako iné sacharidy. Je prevažne zdrojom rýchlej a ľahko využiteľnej energie. U väčšiny mliečnych výrobkov je laktóza, alebo jej časť, premenená na kyselinu mliečnu, ktorá má tiež mimoriadny význam. V potravinách zabraňuje vzniku a rozvoju nežiaducej hnilobnej mikroflóry a pôsobí ako prirodzený konzervant. Podobne pôsobí aj v celom tráviacom trakte, najmä v hrubom čreve, ktoré tak chráni pred negatívnym pôsobením hnilobnej mikroflóry. Ak nefunguje trávenie, zasahuje to celý organizmus, trpí napríklad aj pleť, ktorá má následne vyššiu tendenciu k nedokonalostiam.

  • Vápnik – Podľa MUDr. Petra Minárika je jeho príjem do organizmu z mlieka a mliečnych výrobkov jedinečný. „Jeho zvýšená spotreba je nevyhnutná u malých detí a tiež u dospievajúcej mládeže, tehotných a dojčiacich žien, ale aj u starších ľudí. Nedostatok vápnika spôsobuje veľmi závažné ochorenia kostí – osteoporózu a osteomaláciu, poruchy zrážanlivosti krvi, problémy s činnosťou obličiek a pod. Vo výžive našej populácie zabezpečujú mliečne výrobky asi 70% prísunu vápnika. Zvyšok dopĺňa zelenina a ovocie (16%), voda (7%), cereálne produkty (4%), mäso a ryby (3%).“

Je preto zdraviu i kráse prospešné zaradiť mlieko a/alebo mliečne výrobky na každodenné menu. Je už len na vás, čomu dáte prednosť – ponúka sa široká paleta produktov, napríklad syry, jogurty, kyslomliečne výrobky, bryndza, maslo a pod.

Viac informácií nájdete na www.bieleplus.eu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.