Vlasy, vlasy... (III.)

Zvýšené sezónne vypadávanie vlasov je normálna vec, no v hrebeni by nemali zostávať chumáče vlasov a na vlasovej časti hlavy by nemali vznikať "ostrovčeky".

>> Móda >> Aktuálne >> Vlasy, vlasy... (III.)

Každá rasa má nejaké tie "negatíva krásy" - u belochov, predovšetkým mužov, je to napríklad (od istého veku) intenzívne vypadávanie vlasov s následnou plešatosťou. Černosi vypadávaním vlasov trpia len výnimočne a mongoloidné rasy sa nad podobným problémom môžu iba pousmiať...
Hoci sa problém plešatosti spája v prvom rade s "nositeľmi testosterónu", ani ženy nie sú celkom ušetrené "vlasového zúfalstva" a stretávajú sa s rapídnym úbytkom vlasov hlavne z nasledovných dôvodov:
- Vyšší vek: u žien nad šesťdesiat rokov je pomerne časté difúzne rednutie vlasov.
- Zvýšená hladina mužských hormónov: ženy s hustejšou pokrývkou chĺpkov na tele (čo signalizuje vyššiu hladinu mužských hormónov) majú tendenciu k výraznému rednutiu vlasov prípadne čiastočnej plešatosti.
- Hormonálne výkyvy, pôrody, stres (psychický i fyzický).
- Infekčné ochorenia a plesne (hlavne v spojení s horúčkovými stavmi): v posledných rokoch sa napríklad na scénu opäť vrátil syfilis, ktorý v prípade nedostatočného liečenia vedie priamo k plešatosti.
- Dlhodobé užívanie niektorých liekov: pri nádorových ochoreniach, prevencii pooperačnej trombózy, komplikovaných úrazoch, vysokom tlaku...
- Otrava ťažkými kovmi.
- Exotické typy chorôb.


Intenzívne vypadávanie vlasov sa vždy lieči postupne. Prvým krokom je zistenie konkrétnej príčiny vypadávania vlasov; preto je nutné zmapovanie celkového zdravotného stavu (vrátane krvných testov), mikroskopické vyšetrenie vlasu a zistenie presného počtu vypadaných vlasov za 24 hodín. U mužov bielej rasy, ktorí na základe genetického odkazu začínajú plešatieť ešte pred tridsiatym rokom života, býva východiskom už len vlasová transplantácia. U žien sa nadmerné vypadávanie vlasov veľmi často upraví - ak nie do pôvodného, tak aspoň do prijateľného stavu.

Tip: Podľa posledných výskumov sa netreba obávať, že by vypadávanie vlasov spôsobilo nosenie čiapky alebo mastenie vlasov.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.