Ako sa zbaviť akné? Tipy, ako na to.

Keď jedna vyrážka zmizne, objaví sa ďalšia. Skryť ich pod make-up je takmer nemožné a keď sa ich konečne zbavíte, nechávajú za sebou nepekné jazvy. Asi tak by sme popísali problém zhruba 10% populácie. Akné.

freepikcom_akne1

Akné zvyčajne trápi teenagerov. V puberte vyrážky spôsobuje najmä hormonálna nerovnováha, ktorá sa po 18 roku života ustáli a akné zmizne. Niekedy však neprestane trápiť ani dospelých… V dospelosti je už boj s akné ťažší. Už nestačí použiť pleťový krém z drogérie, niekedy neúčinkujú ani kvalitné krémy z lekárne. Dráma s vyrážkami pokračuje.

S akné to nemusí byť beznádejné. Treba ho však liečiť komplexne, pretože je veľmi pravdepodobné, že odráža nejaký vnútorný zdravotný problém. Keď sa chceme zbaviť problému, najskôr sa treba pozrieť na jeho príčinu.

Prečo vzniká akné?

freepikcom_akne2

Vyrážky sa tvoria vtedy, keď sú póry pleti upchaté mazom a odumretými kožnými bunkami. V upchatých póroch sa množí baktéria, známa ako propionibacterium acnes. Útokom bielych krviniek proti baktériám vznikajú kožné prejavy, ako vyrážky, pupienky a čierne bodky.

Nadmernú produkciu mazu môže vyvolať stres, zlá životospráva či zanedbaná starostlivosť o pleť, ale aj oslabená imunita či potravinová intolerancia.

K potravinám, ktoré sa často spájajú s problémovou pleťou, patria:

-       sladkosti

-       biele pečivo, cestoviny a iné výrobky z bielej múky

-       fast foody

-       kravské mlieko

-       čokoláda.

Vplyv potravín na vznik akné je často diskutovaná téma. S istotou môžeme povedať, že čokoľvek, čo je plné nezdravých tukov a jednoduchých cukrov, škodí pleti tak, ako celkovému zdraviu človeka.

Ktoré prípravky vás zbavia akné?

Skutočnú príčinu možno nespoznáte hneď. Ak vás trápi chronické akné, pomôže vám odborník. Najprv môžete skúsiť niektoré z voľne dostupných produktov.

Voľne dostupné prípravky si vyberajte v lekárni. Mali by obsahovať antibakteriálne látky, ktoré odstránia z pórov baktérie a zabránia ich ďalšiemu rozširovaniu sa. Prípravky by mali tiež znižovať tvorbu mazu, keratolytické zložky zas odstrániť nedokonalosti a vyhladiť pleť.

Zabojujte s akné prírodnými liekmi

v

Ako sme už spomínali, na vznik akné môže spôsobovať potravinová intolerancia, ale aj nezdravé tuky a cukry. V takomto prípade je potrebné zistiť, na aké jedlo ste citlivá. Následne vylúčiť  z jedálnička všetko, čo vám škodí a nahradiť to zdravými potravinami.

Pre zdravú pleť je strava, plná vitamínov a minerálov mimoriadne dôležitá. V boji proti akné vás podporia:

-       Vitamín A

-       Vitamíny skupiny B

-       Vitamín C

-       Vitamín D

-       Vitamín E

-       zinok

-       selén

-       Omega 3-mastné kyseliny.

Čerstvá zelenina, ovocie, orechy a semienka, by mali byť na vašom každodennom jedálničku, ak túžite po zdravej pleti.

Okrem zmeny stravy môžete vyskúšať prírodné lieky proti akné, vhodné na aplikáciu priamo na pleť. K tým najúčinnejším patria: 

-       olej z čajovníka (tea tree)

-       zelený čaj

-       jablčný ocot

-       aloe vera

-       med a škorica.

Tieto prírodné poklady sú bohaté na antioxidanty, majú protizápalové účinky a obsahujú vitamíny, ktoré dodajú pleti výživu.

Zbaviť sa akné navždy - to je beh na dlhé trate. Nevzdávajte to a vyzbrojte sa trpezlivosťou. Zdravo sa stravujte, relaxujte, aby ste sa zbavili škodlivého stresu, poctivo si čistite pleť a výsledky sa časom dostavia.

Zdroje obrázkov: freepik.com

Ďalšie zdroje:

https://www.healthline.com/nutrition/13-acne-remedies

https://www.healthline.com/nutrition/get-rid-of-pimples-fast

https://www.healthline.com/nutrition/foods-that-cause-acne#TOC_TITLE_HDR_3

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.