Vytlačiť túto stránku

Ako na celulitídu

Napísal femme 07. november 2019

Vzhľad je nielen výsadou žien, ale taktiež aj mužov. Celulitída však viac trápi ženy, ako mužov. Je to kvôli hormónom, ktoré sa v mužskom tele nachádzajú oveľa menej, ako v ženskom.

celulitida19

Ľudovo sa celulitíde vraví tiež „pomarančová koža“. Je to preto, lebo miesto na koži, ktoré je postihnuté celulitídou, pripomína práve pomaranč. Toto miesto je hrboľaté s malými priehlbinami.

Čo to celulitída je?

Celulitída je zápalové ochorenie kože, ktorá vzniká prostredníctvom mikroorganizmov. V čase hormonálnych zmien, ako je napríklad dospievanie, tehotenstvo, alebo menopauza, sa celulitída vyskytuje oveľa častejšie.

Najčastejšie dôvody vzniku sú:

  • Genetika
  • Pohlavné hormóny- estrogény
  • Sedavý spôsob života
  • Zlé stravovacie návyky
  • Hormonálne poruchy
  • Fajčenie
  • Alkohol
  • Zlá cirkulácia krvi

4 štádia celulitídy 

  1. Štádium- pomarančová koža sa objaví, iba po stlačení kože
  2. Štádium- objavia sa mierne priehlbinky na koži
  3. Štádium- priehlbinky sú väčšie a vyskytujú sa na väčšej ploche, alebo viacerých miestach
  4. Štádium- priehlbiniek na koži je veľmi veľa, koža je citlivá na dotyk a mierne opuchnutá

Ako celulitíde predísť?

Aj keď vás už náhodou pomarančová koža postihla, nezmierte sa s touto situáciou a pokúste sa urobiť niečo preto, aby sa vás tento problém netýkal, alebo aby ste aspoň zmiernili rozsah poškodenia kože.

Možností ako sa celulitídy zbaviť je viacero, najlepšie je použiť kombináciu viacerých spôsobov.

Anticelulitídové zábaly 

Zábaly si môžete dopriať buď na kozmetike, alebo môžete vyskúšať aj samé doma. Najvhodnejšie na celulitídu je použiť rôzne krémy, alebo napríklad škoricu. Natriete si postihnuté miesto, zabalíte do fólie a necháte pôsobiť aspoň hodinu. Miesto potom dôkladne umyte. 

Pri krémoch postupujte tak, ako je písané v návode na použitie. S takouto procedúrou pokračujte najmenej dva týždne a uvidíte prvé zmeny k lepšiemu.

Zdravšia strava

Len vďaka strave celulitídu nedostanete, ale pomocou stravy môžete už vzniknutú situáciu zlepšiť. Skúste so stravy nasýtené tuky, priveľa cukru a soli, fastfoodové jedlá, bublinkové nápoje a mastné mäsové výrobky.

Zamerajte sa viac na zeleninu a ovocie, olivový olej a veľa čistej nebublinkovej vody. Kávu a čaj si doprajte maximálne jednu šálku denne.

Cvičenie

Celulitída sa tvorí tam, kde je veľa tukových buniek. Pomocou cvičenia sa tieto tukové bunky eliminujú, a preto aj celulitída sa zmierňuje. Určite ste si všimli, že ľudia ktorí veľa športujú, celulitídu nemajú. Nehrá pritom rolu, či je človek chudý, alebo nie. 

Najhodnejším cvičením sú drepy, výpady, skákanie na švihadle, beh, alebo posiľňovanie celého tela. Keďže sa celulitída vyskytuje najmä na zadku a stehnách, zamerajte sa práve na tieto oblasti.

Celulitída nie je životu ohrozujúca, ani so sebou nenesie veľké zdravotné riziká. Ak ste už ale na svojom tele celulitídu spozorovali, tak myslite na to, že vaše telo vám chce týmto povedať, že by ste mali niečo vo svojom živote zlepšiť, či už je to strava, alebo cvičenie.