Vytlačiť túto stránku

Pomoc z prírody proti vypadávaniu vlasov

Napísal femme 13. jún 2017

Každá žena je veľmi citlivá na svoju korunu krásy. Na rozdiel od mužov, ktorý dokážu byť sexy aj bez vlasov - Bruce Willis či Vin Diesel, máloktorej žene pristane „oholená“ hlava. Preto sa o svoje vlasy úzkostlivo staráme. 

hair 0617 1200x800

POZNÁTE DÔVODY PADANIA VLASOV?       

Vypadávanie vlasov je citlivý problém, má svoje príčiny, ktoré je dôležité poznať. Odstránením nasledujúcich dôvodov, môžete zaznamenať zníženie ich straty.  Na ich vypadávaní sa podieľa stres, mentálna anorexia, hormonálna nerovnováha, pôsobenie niektorých liekov, poruchy štítnej žľazy, tehotenstvo, dojčenie a i. Medzi rizikové lieky patria cytostatiká pri onkologickej liečbe, imunopresíva, antikoagulančná terapia, prebytok vitamínu A, lieky na epilepsiu a pod. Stále je nejasný názor na užívanie hormonálnej antikoncepcie, kedy v niektorých prípadoch vlasy vypadávajú alebo, naopak sa ich kvalita zlepší.

AKO STE NATOM S MINERÁLMI A STOPOVÝMI PRVKAMI?

Ak ste zaznamenali väčšiu stratu vlasov v poslednom období, možno budú na príčine chýbajúce minerálne látky a stopové prvky  - železo, zinok, selén a fosfor.  

Stopový prvok selén (antioxidant) je nevyhnutný pre tvorbu aktívnej formy hormónu štítnej žľazy, pre zdravú pokožku, pre zachovanie normálneho zraku, spolu s vitamínom E bráni vzniku rakoviny a pri jeho nadbytku strata vlasov.

Pri zvýšenom vypadávaní vlasov sa podporne používa aminokyselina metionín , ktorá je nevyhnutnou súčasťou bielkovín v živých organizmoch a zlepšuje vstrebávanie zinku. Organizmus človeka túto aminokyselinu nedokáže syntetizovať, preto je odkázaný na jej prísun potravou. Jej bohaté zastúpenie nájdete v slnečnicových jadrách. Pri vzniku metionínu zohráva dôležitú úlohu  vitamín B12 a obsah síry. Z aminokyselín je zložená aj bielkovina keratín, ktorá tvorí základ vlasov a nechtov. V kozmetickom priemysle sa používa tzv. hydrolyzovaný keratín pre svoje hydratačné a zjemňujúce účinky.

Pružnosť vlasov zlepšuje aj kremík. Na zmiernenie vypadávania sú vhodné vitamíny skupiny B pyridoxín (B6), riboflavín (B2), kyselina pantoténová (B5), ktorá podporuje lepšiu regeneráciu buniek, zlepšuje lesk vlasov a zamedzuje predčasnému šediveniu vlasov.

V prírodných kozmetických prípravkoch sa zamerajte na látky, ktoré zlepšujú kvalitu vlasu a podporujú ich rast. Ide hlavne o obilné klíčky, obsahujúce sójový lecitín a proteíny, olivový olej (dodáva pružnosť a lesk) alebo aminokyselinu arginín, ktorá posilňuje mikrocirkuláciu v pokožke hlavy. Je dôležitá zložka bielkovín, nevyhnutná pre ľudský organizmus hlavne v detskom veku. Spolu s L-ornitínom stimuluje uvoľňovanie rastového hormónu.

Prirodzene do tela dostanete živiny na podporu vlasov cez stravu. Okrem spomínaných slnečnicových jadierok dbajte na dostatočný príjem bielkovín a ostatných látok vyživujúce vlasy - chudé tmavé mäso, losos, sladký zemiak (povojník batátový), vajcia, strukoviny, arašidy, losos, mandle a avokádo sú bohaté na biotín – prírodný kondicionér, slnečnicové a sezamové semená, pšeničný chlieb, hnedá ryža, ovsená kaša, orechy sú zdrojom araginínu.