Vytlačiť túto stránku

5 voňavých omylov: Takto sa im vyhnete a zažiarite!

Napísal KK 11. apríl 2016

Legendárna Coco Chanel sa vo svojich vyjadreniach nikdy nemaznala s diplomaciou. Jedným z jej najúdernejších vyhlásení je, že žena, ktorá nepoužíva parfum, nemá budúcnosť.


O storočie neskôr dodávame, že vaša budúcnosť bude ešte voňavejšia, keď sa parfum naučíte používať správne.

1. Šúchame si zápästia po streknutí

Zvykli ste si po streknutí voňavého obláčiku na vnútornú stranu zápästia pošúchať dané miesto, aby sa vôňa lepšie rozvila? Podľa kozmetických expertov takto dosiahnete pravý opak a zbytočne tlmíte aromatický efekt. Lepšie je nedotýkať sa kontaktného miesta a nechať chémiu urobiť svoje.

2. Ignorujeme percentá

Parfum nie je príliš vhodný na denné nosenie, rovnako ako toaletná voda z nás nespraví divu plesu. Pri nákupe zistíte, že cenu určuje aj jeden neviditeľný, no podstatný faktor – koncentrácia, v akej je vôňa rozpustená v alkohole. Najvoňavejší, s 15 až 30 % koncentráciou, je parfum. Parfumovaná voda obsahuje 8 až 15 % aromatických prísad a toaletná voda menej než 8 %. S neskoršou dennou hodinou voľte vyššiu koncentráciu vône, a máte vyhraté.

3. Voniame tak, až to „kričí“

Nájsť vôňu, čo harmonicky podtrhne naturel nositeľky, je ako nájsť tekuté sebavedomie vo flakóne, ale aj tu platí pravidlo o zdravej miere. Samy poznáte, aké je otravné, keď okolo vás na ulici prejde dáma, ktorej voňavý dojazd pripomína kondenzačnú stopu po stíhačke. Nepreháňajte to a osvojte si trik profesionálov z módnej brandže: tri streky na dobre prekrvené miesta (zápästia, hrudník, spánky), počkajte pár sekúnd, streknite dvakrát pred seba a spravte krok vpred. Takto kvapôčky vône rovnomerne a v nevtieravom množstve dostanete všade.

 

4. Znehodnocujeme vôňu zlým skladovaním

Vedeli ste, že najvhodnejšie je skladovať flakón s vôňou v originálnom kartónovom obale kvôli lepšej ochrane pred svetlom? Máloktorá z nás to dodržiava, zvlášť keď sú samotné flakóny originálnym dizajnérskym kúskom, s ktorým sa chceme pochváliť. Snažte sa aspoň, aby na ne nedopadalo priame slnečné svetlo a myslite na to, že z hľadiska teploty vzduchu im viac pristane nočný stolík než polička v kúpeľni.  Otvorenú voňavku spotrebujte do dvoch rokov alebo vyhoďte v momente, keď vôňa naberie kyslastý podtón. Neotvorená vydrží aj dve dekády bez znehodnotenia.

5. Kupujeme mačku vo vreci

Čoraz viac z nás preferuje pohodlný nákup v on-line parfumériách, zvlášť, ak sme si už svoju top vôňu našli a ideme na istotu. E-shopov pribúda, je preto namieste poistiť sa, že nekúpime „fejk“ s povedomým obalom, no neautentickým obsahom. Dôveryhodnosť konkrétneho webu si teraz preklepnete doslova za sekundu, dámy. Stačí si vybrať férové miesto nákupu, napríklad Parfums.sk, čo je aktuálny držiteľ Ceny kvality v nezávislom hodnotení  internetových predajcov ShopRoku 2015. Súťaž, každoročne vyhlasovaná najväčším online porovnávačom Heureka.sk, pomáha spotrebiteľom robiť rozumné nákupné rozhodnutia. Pečať víťazov a finalistov informuje o vysokej kvalite e-shopu, doloženej recenziami reálnych zákazníkov, a je tak spoľahlivou garanciou, že za svoje peniaze nekúpite mačku vo vreci.