Pleť počas zimy

Ak vás baví lyžovanie, horolezectvo, snowboarding alebo sa chystáte len odpočívať na horskom vzduchu, nezabudnite na spoľahlivú ochranu pleti.


Časté zmeny teplôt spojené s
prechodom z mrazu do vykúrených miestností, ľadový vietor a ostré slnko spôsobujú poškodenie ochranného hydrolipidového filmu pokožky, ktorá tým stráca prirodzenú obranyschopnosť. Je preto oveľa citlivejšia a náchylná na podráždenie.

V mraze sa spomaľujú funkcie pokožky: mazové žľazy vylučujú menej tukov a látková výmena stagnuje. Pokožka je často presušená, šupinatá, začervenalá, pálivá a neprirodzene napnutá. Pre väčšiu odolnosť pleti a schopnosť udržať si vlhkosť po celý deň je potrebné poskytnúť jej kvalitný základ, ktorý vybuduje ochranný štít proti vetru a chladu,“ hovorí kozmetička Mária Lánová.

Keď je pod nulou, umyte si tvár aspoň hodinu predtým, ako vyjdete von. Pokiaľ sa ponáhľate, použijte ráno na očistenie pleti len pleťové mlieko, neodoberá pokožke vlhkosť. Obstarajte si hustejší výživný krém s vitamínmi a lipidmi, ktorý na pleti vytvorí ochranný film a vďaka svojmu zloženiu bude fungovať ako blokátor nepriaznivých vplyvov a zároveň termoregulátor. Naviac zabráni odparovaniu vody, takže pleť ostane vláčna a tiež sa zbytočne neochladzuje.

Tým, ktorí trpia vysušovaním pleti, sa v extrémnych klimatických podmienkach - vo vysokých mrazoch alebo  pri ostrom vetre -  vyplatí dočasná ‚výmena‘ denného typu krému za nočný. Na noc potom postačí klasický hydratačný krém,“ odporúča kozmetička a radí: „K výbave na hory pribaľte krém s vysokým ochranným faktorom. Pôsobenie nebezpečného ultrafialového žiarenia totiž stúpa so zvyšujúcou sa nadmorskou výškou a naviac je intenzita slnka znásobená tiež jeho odrazom od snehu. Krém použite najneskôr štvrť hodiny pred odchodom na zjazdovku. Najmä na horách sa oplatí „obliekať“ pleť do viacerých vrstiev. “

Pokiaľ máte sklon k tvorbe pigmentových škvŕn, potom rozhodne nepoužívajte cez deň zosvetľujúce prípravky, ktoré pigmenty odstraňujú! Snažte sa pokožku chrániť pred vplyvom priameho slnečného žiarenia ochranným krémom, a emulziu či sérum na pigmentové škvrny aplikujte až večer. Prečo?

„Mohlo by sa stať, že na bieliace zložky by pleť zareagovala podráždene - pokožka je stenčená a mohla by sa nepríjemne spáliť,“ vysvetľuje kozmetička a dodáva: „Pokiaľ je pigmentová škvrna ojedinelá, tak aplikujte sérum lokálne, pokiaľ je fliačikov viac, je lepšie prípravok nanášať rovnomerne na celú plochu.“


Chráňte citlivé miesta

Oči - sú chránené len tenkou kožou bez tukovej vrstvy, a tak je potrebné dodať im chýbajúci tuk. Ľahké očné gély nahraďte kvalitným mastnejším sérom a aspoň dvakrát denne ho jemne vklepte do pokožky okolo očí. Používajte slnečné okuliare s UV filtrom.

Pery - nemajú žiadny ochranný film ani pigmentovú ochranu a ľahko strácajú vlhkosť. Pokiaľ sú vaše pery príliš drsné a praskajú, skúste večer obrúsiť suchú kožu jemným pílingom (napríklad pomocou starej suchej zubnej kefky) a na noc naneste silnú vrstvu vazelíny alebo iného veľmi mastného prípravku.

Ruky - ochraňujte rukavicami a tiež výživným krémom alebo medicinálnou vazelínou. Predovšetkým si dávajte pozor na to, aby ste von nechodili s vlhkými rukami.


Čo by mal obsahovať váš kozmetický balíček na hory?

- čistiace pleťové mlieko

- krém na mastnejšej báze s UV filtrom

- balzam na pery s vysokým obsahom tuku a UV filtrom a klasický jelení loj

- Aloe vera gél na ukľudnenie podráždenej alebo spálenej pokožky

- dobrý make-up s UV filtrom

Tip redakcie : Dôležité pleť dôkladne hydratovať. Proti vysušenej pleti môžete účinne bojovať s biotechnologickým sérom Hydroceutical, ktoré Vašu pleť dokonale ochráni pre zimnými nástrahami.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.