Kozmetika "po záruke"

Starým pleťovým krémom, mejkapom či voňavkám je lepšie sa vyhnúť. Skôr ako nám pomôžu, vedia veľakrát uškodiť.


V prvom rade si všímajte dobu spotreby na výrobku. Ak sa vám z nejakého dôvodu kozmetika i tak nepozdáva, zamerajte sa na farbu, vôňu a jej konzistenciu.
Aby ste predišli zbytočným dermatologickým problémom, uskladňujte kozmetiku podľa následovných pravidiel:

1, Parfumy a toaletné vody, ukladajte na poličku či miesto, čo najďalej od slnečného svetla a tepelného zdroja. Pôsobením týchto dvoch vplyvov, voňavka stráca na farbe aj na intenzite vône.

2, Pleťové, telové a opaľovacie krémy vyberajte s dávkovačom či v tubách. Zamedzíte tým vznik baktérií v kréme, ktoré sa doň dostanú nanášaním rukou. Ak to nie je možné, použite kozmetickú špachtľu, v nevyhnutnom prípade, vždy čisté ruky!

3, Dekoratívna kozmetika si mnohokrát vyžaduje aplikátory ako sú štetce a hubky, ktoré si pravidelne udržujte v čistote. Tie kvalitnejšie očné štetce umyte jemným šampónom či detským mydlom, vytlačte vodu  a voľne vysušte, pričom sa vám  nepoškodia. Hubky na nanášanie mejkapu sú menej finančne nákladne, preto ich častejšie vymieňajte.
 


Po záruke či z nejakého dôvodu na pohľad poškodená kozmetika, nám môže privodiť akné, ekzémy a zápal očných spojiviek. Dôsledne si všímajte aj najmenšie zmeny na výrobku.

ZMENA FARBY a ŠKVRNY
Každé jedno farbivo pridané v kozmetike je citlivé na svetelné lúče. Dôsledkom čoho výrobky v priesvitných obaloch môžu zmeniť farbu. Ak sú dodržane vyššie spomenuté podmienky, nemusíte sa ničoho obávať. Mastnejšie produkty sú tak isto náchylnejšie na zmenu farby. Výnimkou je napríklad rúž, ktorý diametrálne zmení farbu a hlavne vôňu!
Tmavé škvrny sú signálom, že kozmetika je napadnutá hubami alebo baktériami. Takýto výrobok patrí rovno do koša!

VÔŇA a KONZISTENCIA
Podobne ako pri potravinách vôňa je indikátorom čerstvosti. Častým používaním výrobku, vôňa prirodzene stráca na intenzite, ale základ zostáva. Pozor! Charakteristická vôňa sa nesmie zmeniť na nepríjemný pach.
Zmena konzistencie je najmarkantnejšia pri opaľovacích a telových krémoch a mliekach. Najčastejšie dochádza k destabilizácii použitých emulzií, k oddeleniu  vody a oleja. Výrobok sa ťažko rozotiera, stráca na účinnosti a zároveň môže pokožku podráždiť.



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.