Schudnite s bylinkami!

Napísal Kompliment® 23. október 2011

Bazalka, koriander, pažítka či petržlen. Bylinky nie sú len zdrojom vôní a chutí, ale i esenciálnych látok, ktoré revitalizujú organizmus.


Vďaka nim vaše jedlá dostanú doslova nový nádych a uspokoja všetky chute. Pridajte bylinky k  bežnému jedlu a zmeňte ho na výnimočné!  Bylinky obľubujú i odborníci na výživu z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment® a odporúčajú ich používanie počas celého roka.

S redukčnou diétou sa často spájajú predsudky, že diétne jedlo rovná sa nudné jedlo bez chuti a vône. Neverte tomu! Cieľom modernej redukčnej diéty  nie je zmeniť našu chuť smerom k diéte, ale prispôsobiť diétu tak, aby bola chuťovo bohatá prinášala potešenie a príjemný zážitok z jedla.

Bylinky prinášajú novú arómu, dokážu meniť chute, textúru a vzhľad. A čo je ich ďalšie plus, obsahujú množstvo vitamínov, minerálnych látok  a enzýmov, podporujú trávenie a pritom neobsahujú skoro žiadne kalórie. Aj preto sú  ideálnou prísadou a to nie len diétnych jedál.

Vedeli ste, že  keď nám niečo chutí, súvisí to viac s vôňou ako s chuťou? Vnímanie chuti až z 80% ovplyvňuje vdychovanie vône jedla a  len 20% vnímania chuti ovplyvňujú chuťové poháriky. Francúzska štúdia potvrdila, že jedlá dochutené bylinkami a správnym korením znižujú potrebu dosoľovania, docukrenia a použitia tuku1. Jedlo, ktoré robia voňavým a farebným,  rýchlejšie zasýti a uspokojí na dlhší čas. Tým ako vníma náš mozog vône a chute, ale i tým ako interpretuje signály našich zmyslov pri jedle sa zaoberá pomerne mladý vedecký odbor,  molekulárna gastronómia.  Na základe výskumu vznikli veľmi netradičné kombinácie ingrediencií, ktoré ,,chutia nášmu mozgu“, a to napríklad: jahody a koriander, jahody, zeler a mäta, mrkva a koriandové lístky, pečeň a jazmín  a iné.

Pestovanie byliniek doma v kvetináči je skvelým spojením príjemného s užitočným a zároveň milou dekoráciou kuchyne. Bylinky krájajte vždy nadrobno, žiadne  iné pravidlá neexistujú ako ich treba kombinovať, preto stačí len využiť vlastnú fantáziu!


TIP – KLASIKA: Vyskúšajte paradajkový šalát  s petržlenovou vňaťou. Nakrájajte  dve paradajky  na osminky, po  1 polievkovej lyžici  pridajte kyslú  smotanu a nadrobno  nasekanú petržlenovú vňať.

TIP – EXTRA: Ak  s petržlenovou vňaťou  skombinujete banán, objavíte  novú netradičnú  ale veľmi zaujímavú chuť.

1. „Diet epices, l´interet des herbes et des épices dans l´ide a la gestion de la ligne“, Ducros-BVA, 2011

Zdroj: www.kompliment.sk


1 Komentár

  • Komentár Kristina %AM, %02 %498 %2018 %10:%sep napísal Kristina

    Ja by som sa rada opýtala, či doplníte článok aj zdravotnými výhodami byliniek a viacej kombinácií ovocia a zeleniny s bylinkami. Napr. https://zenskakrasa.sk/prirodzene-zvacsenie-prs-domace-recepty/ sa venuje len zväčšeniu pŕs, ale mám veľmi rada, keď sa dve témy prepoja a ponúknu niečo, čo si človek nevygoogli na ďalších 5 stránkach. Teším sa na odpoveď :) Kika

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.