Koža

Tvorí bariéru voči vonkajším vplyvom, viaže vlhkosť, reguluje teplotu a reaguje na všetky vonkajšie dotykové vnemy – je najväčším ľudským orgánom.

>> Móda >> Aktuálne >> Koža

Koža je zložená z troch vrstiev epidermy, dermy a podkožnej vrstvy. V koži sa nachádzajú vlasové váčky (folikuly), mazové a potné žľazy. Hrúbka kože je nerovnomerná a priemerná hrúbka dvoch horných vrstiev je menej ako 0,5 cm.

Nakoľko je to náš najväčší orgán, treba zachovávať základné pravidlá starostlivosti o ňu. Čistením kože sa znižuje nebezpečenstvo infekcií. V prvom rade je nutné vzhľadom na nebezpečné slnečné žiarenie, chrániť ju pred prílišným slnkom. Zdravou a vyváženou stravou kožu udržíte čistú a dostatočne vlhkú. Vyhýbajte sa: fajčeniu, látkam vyvolávajúcim alergiu, mechanickému poškodeniu a infekciám.

Ochrana pleti
Pri mastnej pleti je prípustné umývanie dvakrát denne jemnými mydlovými prípravkami. Pri umývaní sa redukuje množstvo nahromadeného mazu, šupín a baktérií. Okolie očí sa vždy jemne očistí.
Citlivú pleť ošetrujte vždy neparfumovanými kozmetickými prípravkami na to určenými. Suchá pleť je dôsledkom nedostatočnej vlhkosti. Prejavuje sa to jemnými šupinkami a sťahujúci pocitom. Kvalitu kože ovplyvňujú niektoré faktory: ročné obdobie (v zime je vždy suchšia), vek a zdravotný stav. V zimnom období chráňte pleť šálom a ruky rukavicami. Aby koža na celom tele nebola veľmi vysušená používajú sa hydratačné krémy, emulzie na umývanie a mlieka. Popri tom treba dodržiavať správne zásady pri kúpaní a umývaní. Nepoužívajte horúcu, ale teplú vodu, nekúpte sa príliš dlho, mydlá majú byť jemné s obsahom tuku a po kúpeli sa dôsledne natrite hydratačným mliekom a krémom.

Vazelína má vynikajúce hydratačné účinky pretože viaže pomáha viazať v koži prirodzenú vlhkosť. Pridáva sa do mnohých hydratačných mliek a krémov.
AHA kyseliny v hydratačných krémoch napomáhajú pri vyhladzovaní jemných vrások. Silnejší účinok na vyhladzovanie vrások má
hydratačný krém s tretinoínom, ktorý vám môže predpísať dermatológ. V tomto prípade je potrebné sa poradiť s lekárom.
Chemické zbrusovanie je mierne bolestivý spôsob vyhladzovania vrások a zosvetlenia škvŕn od slnka. Z ďalších možností sú
kolagénové injekcie a kozmetické operácie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.