Hygiena v minulosti a dnes - starovek a stredovek

Vo všeobecnosti platí , že si bez problémov môžeme dožičiť každodennú sprchu či kúpeľ, čo pred vyše storočím nebolo možné. Rovnako ako v staroveku, sme závislí na vôňach a čistote i dnes.

antica donne romane

Z archeologických nálezov a písomných pamiatok sa dozvedáme, ako ponímali naši predkovia osobnú hygienu. Z praveku sa dochovali rôzne spony a hrebene, o ktorých archeológovia predpokladajú, že slúžili k osobnej očiste. V antickej dobe starovekí Egypťania používali kozmetiku a pravidelne sa umývali. V starovekom Grécku a Ríme boli vo veľkej obľube  verejné kúpele, okrem toho mali obyvatelia vo svojich domoch miestnosti, ktoré  slúžili výhradne na telesnú očistu. Pleť a pokožku si natierali vonnými olejmi, pre zvláčnenie a vôňu. Starali sa aj o svoj chrup,  k osvieženiu ústnej dutiny využívali rôzne bylinky a korenie.

Prvé špáradlá, ktoré boli predchodcami zubných kefiek používali už Sumeri z obdobia okolo roku 3000 p.n.l.. Tí majetnejší v Asýrii, Mezopotámii a v starej Číne používali špáradlá zo zlata. Zo starovekého Egypta pochádza predchodca dnešnej zubnej kefky. Bol to kúsok tenkej vetvičky, ktorý bol na konci rozstrapkaný. Zubná kefka, ktorú poznali stredovekí Číňania (1498) bola v bambusovej či kostenej rukoväti, na ktorej sa nachádzali štetiny diviaka.

Písomné zmienky o používaní mydla sa našli na babylonských nádobách (2800 p.n.l.) a na hlinenej tabuľke (cca. 2200 p.n.l.) z rovnakého územia. Mydlo slúžilo k urýchľovaniu hojenia rán a vyrábali ho z lúhu, škoricového oleja a vody.

Informácie o hygienických návykoch starovekých Egypťanov sa našli na papyrusoch. Jeden z nich, ktorý objavili v Egypte pochádza z doby 1550 p.n.l.. Papyrus Ebers nás informuje o starovekých Egypťanoch, ktorí sa pravidelne kúpali a používali mydlo vyrobené zo zmesi rastlinných alebo živočíšnych tukov a zásaditých solí.

Jedna z legiend o výrobe mydla je zapísaná v encyklopédii Historia Naturalis (Gaius Plinius ze starého Říma) a tvrdí, že starí Gálovia vynašli mydlo a vyrábali ho z popola a kozieho loja. Tí ho však používali ako pomádu na vlasy. Na čistiace schopnosti takéhoto mydla upozornil až grécky lekár Galenus z Pergamenu v roku 164 n.l..

Arabi sa špecializovali na výrobu mydla z olejov, obľúbené boli z tymianu a olív. Prifarbovali ich, parfumovali a používali mydlá tekuté aj na holenie. Mydlo sa stalo pre Arabov aj vývozným artiklom, s ktorý obchodovali  v Oriente a v južnej Európe.  Neskôr, arabských mydliarov vystriedali v Európe počas 14.storočí  španielski a talianski výrobcovia mydla.

Ako je známe, stredovek sa nazýva aj dobou temna, platí to aj pre hygienické návyky ľudí. Úpadok má na svedomí vtedajšia cirkev, ktorá považovala kúpanie za rozmar. Dochovali sa správy veľvyslancov z Orientu, ktorí sa v tom čase nachádzali na európskych dvoroch. Spomínali existenciu verejných kúpeľov, ktoré boli využívané skôr ako nevestince.  Domov písali, že podaktorí sa kúpu len dvakrát do roka, odevy nosia do roztrhania a osobná hygiena bohatých mešťanov a šľachticov  sa odohráva v drevených kadiach vystlanými plátnom.  Chudobné rodiny boli na tom ešte horšie.  Používali k očiste jedno vedro, v ktorom sa všetci raz za deň umyli. Situácia sa nezlepšila ani počas neskorého stredoveku, napriek hygienickým manuálom. Jedno z pravidiel telesnej očisty odporúčalo umývať si len viditeľné časti tela (tvár, uši, krk, ruky a nohy). Medicína tej doby bola toho názoru, že častým umývaním,  voda otvára póry na pokožke a uľahčuje tak morovú nákazu. Z týchto dôvodov sa stali vyhľadávané ťažké parfumy, ktoré mali zakryť telesný zápach. Špinu maskovala šľachta v baroku a rokoku púdrom, ktorý nanášali na tvár a parochne, ktoré boli „obývané“ nežiadúcim hmyzom...

Na budúce pokračovanie... 

1 Komentár

  • Komentár tOxSeDWZR %AM, %21 %090 %2023 %01:%okt napísal tOxSeDWZR

    best place to buy cialis online 2017 evaluated the efficacy and safety of AmBisome and the combination of AmBisome meglumine antimoniate MA

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.