Z histórie kozmetiky II.

Stredovek bol ovplyvnený kresťanskými doktrínami, ktoré nabádali k prejavom pobožnosti a skromnosti. Toto všetko sa prejavilo aj na kozmetických zvyklostiach po páde rímskej ríše a nástupom „ temného obdobia“, ako sa označuje obdobie raného stredoveku, zhruba od konca 9. storočia do začiatku 11. Storočia.

stredoveka_kozmetika_121

Po zániku Západorímskej ríše nastáva obdobie neistoty, nefungovala už pevná rímska vláda, ktorá udržiava poriadok a obchod, následkom čoho dochádza k úpadku, neistote a k zmene hodnôt. Nástupom kresťanstva sa do popredia dostávajú hlavne duchovné hodnoty.  Odsudzuje sa márnivosť, medzi ktoré patria aj estetické návyky žien, ale aj mužov.

Spoločné kúpele, ktoré boli tak obľúbené v antickom svete, boli teraz považované za hniezda promiskuity a zdroj rôznych epidémií. Avšak ženský inštinkt ženám radil inak.  Dobre si uvedomovali, že muža  si nepodmania iba zbožnosťou a múdrosťou, ale aj pekným vzhľadom a zdravým vyžarovaním.

V stredoveku prevládal ideál krásy, ktorý reprezentoval severský typ so svetlou pleťou, modrými očami a blond vlasmi, ako to šírili stredovekí trubadúri. Po križiackych výpravách sa zintenzívnil obchod z Východu, a znovu boli k dispozícii rôzne vonné mastičky a parfumy.

V súčasnosti čerpáme informácie o stredovekej kozmetike z historického prameňa, tzv. pojednania z 11. storočia „De Ornatum Mulierum“(Kozmetika pre ženy)od  Trotula De Ruggiero, ktorý učil nalekárskej škole v Salerne  a venoval sa kráse a hygiene ženy. Táto práca obsahuje tipy, recepty a informácie všetkého druhu ako pestovať krásu a dokonca, ako vyliečiť niektoré kožné ochorenia (lupienka, ekzémy...).

Autor učí ženy ako napríklad skryť vrásky, odstrániť opuchy z tváre a očí, venuje sa aj depilácii tela, odstráneniu škvŕn na tele a zosvetleniu pokožky, zubnej hygiene, ako liečiť popraskané pery a zápal ďasien. Poskytuje tiež pokyny na prípravu a používanie masti a byliniek na tvár i vlasy, ako aj odporúčania pre lepšiu kondíciu pomocou parných kúpeľov a masáži.

ornatu_mulierum1

V druhej časti pojednania sú kapitoly, ktoré obsahujú konkrétne recepty a prísady a dávkovanie, postupy prípravy, spôsoby aplikácie a očakávané výsledky.

V stredovekých kozmetických výrobkoch bolo oveľa viac  tuku, boli to najmä maste, ktoré sa pripravovali zo živočíšnych tukov. Moderné kozmetika namiesto toho používa emulzie na krémy, mlieka a séra. Odstraňovanie chĺpkov navrhoval na fyzikálnom základe pomocou arabskej gumy, tmelu a pastu na báze medu, podobne, ako to aj dnes poznáme. Základ kozmetických mastí a vôd tvorili liečivé bylinky šalvia, ligurček, levandula, ružova, citrón, med či vajcia.

Ligurček obsahuje významný podiel kyseliny trieslovej, ktorá patrí do kategórie alfa-hydroxy kyseliny, rovnako ako aj kyselina glykolová, ktoré sú dnes široko používane pre svoju schopnosť odstraňovať zrohovatenú kožu, hydrátovať pokožku a redukovať pigment.

Citrón vďaka prítomnosti kyseliny askorbovej a vitamínu C hrá dôležitú úlohu ako "antioxidant proti voľným radikálom“, ktorý je zodpovedný za bunkové starnutie.

Strukoviny, najmä fazuľa, boli hojne používané v minulosti do krémov proti starnutiu, vďaka fosfolipidom, ktoré pomáhajú pokožku hydratovať a chránia ju pred vysušovaním.

Na druhej strane sa často používali aj zdraviu škodlivé zložky ako je olovo a ortuť. Mnohé recepty a odporúčania uvedené v „De Ornatum Mulierum“ boli skutočne bizarné, ktoré si dnes neviem ani predstaviť, ale niektoré zložky a postupy sú dodnes platné.

stredovek_kozmetika_221

Zdroj foto: Wikipedia

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.