Vytlačiť túto stránku

Vianočná tabula v Poľsku

Podobne ako u nás, ani v Poľsku nesmie chýbať na vianočnom stole kapor a podľa tradície vianočné menu má mať až 12 chodov. Ponuka vianočného stola sa líši od regiónu, podobne ako je to aj u nás, ale sú typické jedlá, ktoré sú spoločné.

vianoce_dekor_stol

Kapor môže byť vyprážaný, pečený ale aj naložený v rôsole. Neodmysliteľnou súčasťou sviatočnej tabule sú vianočné posvätené oplátky, ktoré si všetci okolo stola lámu a prajú si veselé Vianoce.

Na juhovýchode Poľska nesmie chýbať pečený kapor a tmavé pierogy. Sú to pirohy plnené zmesou kapusty a oškvarkov z tmavej pšeničnej múky. V oblasti mesta Lodže, je typická hubová polievka s cestovinami. Aby sa zemiaky urodili aj nasledujúci rok, nesmú chýbať ani vo vianočnom menu. V regióne Veľkopoľska sa na sviatočnom stole objavuje studená rybia polievka zo sleďov, do ktorej sa pridáva cibuľa, čierne korenie, kyslá smotana a niekedy aj jablko alebo kyslá uhorka. K tejto studenej polievke sa pripravujú varené zemiaky v šupke a podávajú sa olúpané. V oblasti Sliezska je charakteristickým pokrmom kapusta s hubami a hrachom. K tomu sa podáva kapor so zemiakmi alebo zeleninovým šalátom. Zeleninový šalát býva často doplnený o chalku – ide o pečivo podobné vianočke, ktorá nie je sladká a je bez hrozienok aj mandlí. V národnostne zmiešanej oblasti Baltského mora je tradičným jedlom ryba upravená na množstvo spôsobov. Národnostná menšina Kaszubov, upravuje z rýb rolády, malé knedle s rajčinovou omáčkou, slede na kyslo, na smotane a podobne. Ako dezert podávajú kysnutý jablkový koláč.

Cviklová príloha k mäsu (4 porcie)

P o t r e b u j e t e: 700 g červenej repy, 2 PL masla, 1 PL hladkej múky, 200 ml smotany, 150 g ríbezľového kompótu alebo džemu, 3 ČL nastrúhaného čerstvého chrenu, soľ

P o s t u p: červenú repu uvaríte, olúpete a nastrúhate nadrobno, na masle urobíte svetlú zápražku, premiešate s ríbezľami, červenou repou chvíľu podusíte. Nakoniec osoľte, pridajte čerstvo nastrúhaný chren, smotanu, zamiešajte e chvíľu poduste. Vhodná príloha k pečenému mäsu.

Poľský tvarohovník

P o t r e b u j e t e: 1kg mäkkého tvarohu, 250 g masla, 3 ks vanilkového cukru, 2 PL práškového cukru, 3 vajcia, hrsť hrozienok, hrsť nasekaných vlašských orechov, 10 cl rumu, 1 listkové cesto, trochu mlieka, jogurtu a smotany na zvláčnenie plnky

P o s t u p: Mäkké maslo zmiešajte s tvarohom, s vanilkovým a práškovým cukrom, vajciami, hrozienkami, orechmi a rumom. Hmota je správna ak sa drží na vareške, ak je hustejšia zrieďte ju mliekom alebo smotanou. Do vyššieho plechu na pečenie vložte vyvaľkané cesto a naneste tvarohovú hmotu. Koláč sa pečie v tredne vyhriatej rúre do rúžova asi 20 – 30 minút.

Dobrú chuť!