Mať psychiatra...

...už dávno neznamená "byť bláznom". Psychoterapia sa stala súčasťou všedného dňa a zdá sa, že minimálne z času na čas by ju potrebovali vlastne všetci...

>> Móda >> Aktuálne >> Mať psychiatra...

Navštevovať psychologickú poradňu bolo na Slovensku ešte pred niekoľkými rokmi príznakom akejsi nedostatočnosti či neschopnosti poradiť si zo životom. No a ocitnúť sa na psychiatrii, znamenalo automaticky nálepku blázna. Medzičasom nastali v spoločenskom myslení výrazné zmeny; a hoci u nás návšteva psychoterapeuta stále nepatrí ku konverzačným témam, prestala byť tabu, ba dokonca - ako povedala primárka Denného psychiatrického sanatória v Bratislave, MUDr. Zdenka Gešová - záujem o psychoterapiu je enormný...

femme: Pani primárka, čím to je, že ľudia prestali vnímať návštevu psychiatra ako hendikep?
MUDr. Z. Gešová: Ľudia cítia potrebu porozprávať sa o svojich problémoch. Ich predstavy o psychoterapii sú ale značne skreslené, mnohí od jedného rozhovoru očakávajú takmer zázrak. Veľký záujem je napríklad o hypnózu: panuje predstava, že si stačí sadnúť do kresla a všetko ostatné už urobí niekto iný. Takto to ale nefunguje. Pri každom probléme je potrebné mobilizovať vlastné zdroje; a to musíme našich klientov naučiť predovšetkým. Na niektoré problémy stačí niekoľko "sedení", iné si žiadajú dlhé psychoterapeutické vedenie - niekedy aj rok, dva...

femme: Takže vcelku príjemná predstava, že prídeme k psychoterapeutovi, ľahneme si na pohovku a vyrozprávame sa zo svojich životných "strastí", je zavádzajúca?
MUDr. Z. Gešová: Netvrdím, že takto sa to nikdy nedá; samozrejme, záleží od konkrétneho problému. Voľné rozprávanie mimo zrakový kontakt so psychoterapeutom, práca s asociáciami a snami tvorí náplň klasickej psychoanalýzy. U hlbinnej psychoanalyticky orientovanej psychoterapie už psychoterapeut "vkladá do situácie aj seba" a rozhovor prebieha tvárou v tvár. Klient by podľa môjho názoru mal byť informovaný o všetkých používaných psychoterapeutických postupoch, aby si mohol vybrať.

femme: Najskôr si však potencionálny klient musí vybrať medzi psychológom a psychiatrom...
MUDr. Z. Gešová: Psychológ na rozdiel od psychiatra nemá medicínske vzdelanie; z toho treba vychádzať. Pokiaľ má človek problém zreteľne zadefinovaný - ide napríklad o partnerský konflikt - pričom nie je potrebné diagnosticky vylúčiť iné pozadie, mal by sa orientovať na psychológa. Keď je problém zložitejší, sprevádzajú ho telesné potiaže a do úvahy prichádza aj medikamentózna liečba, treba sa orientovať na psychiatra. Základom pomoci je kvalitná diagnóza.

femme: Predchádza tomuto výberu známa "vstupenka" od obvodného lekára?
MUDr. Z. Gešová: Táto bariéra už bola dávnejšie odstránená. Na konzultáciu sa možno objednať priamo u obvodného psychiatra, v privátnom zariadení, alebo si možno vybrať zo zoznamu psychoterapeutov Slovenskej psychoterapeutickej spoločnosti. Veľmi dôležité je nájsť ten správny "psychoterapeutický vzťah", a to sa nemusí podariť hneď na prvýkrát.Pre prípad akútnej pomoci bola vytvorená linka dôvery Nezábudka, ktorú prevádzkuje Liga za duševné zdravie. V Bratislave je záujemcom k dispozícii aj naše Denné psychiatrické sanatórium (Haanova ul. č. 7), kde sa možno objednať telefonicky, alebo (každý štvrtok odpoludnia) prísť aj priamo.

3 komentárov

  • Komentár Ján Krvica %AM, %02 %326 %2020 %06:%júl napísal Ján Krvica

    Pán Wilhelm je asi pacient ktorému táto prvotriedna a rázna lekárka neodporučila čo si sám naordinoval...

  • Komentár Wilhelm %PM, %12 %774 %2019 %17:%jún napísal Wilhelm

    prepáčte preklepy ale odkaz sa dá napriek reume prečítať veľmi dobre a jasne: Pani doktorka nech si najprv pozametá pred svojim prahom, lebo Spravodlivosť ju už dobieha a ona vie veľmi dobre za čo!

  • Komentár Wilhelm %PM, %12 %771 %2019 %17:%jún napísal Wilhelm

    Pani doktorka nech si najprv láskavo pozametá pred svojim prahom sa dôkladne si pospytuje svedomie. Má najvyšší čas, lebo sravodlivosť ju už dóbieha podobne ako jej kolegyňu. Má len šťastie že neskončí ako skončili rovnaké jej nacistické sestry kolegyne v nemeckom Landsbergu v rukách pána Pierrepointa.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.