Vyvarujte sa porozvodovým chybám!

Napriek predsavzatiam, prežiť spoločne v páre v dobrom aj v zlom, manželstvo nemusí vydržať. Vždy ide o osobné zlyhanie, ktoré poznačí každého člena rodiny. Ak aj vy patríte medzi nich, neklesajte na mysli, život ide ďalej!

coppia 0918

Zaujímavosti: V roku 2017 prebehol veľký štatistický prieskum rozvodovosti za posledných 25 rokov (1946-2016), z ktorého vyplýva,  že sa za tie roky zvýšil počet rozvodov po dlhšej dobe trvania manželstva. Domanželstva  sa vo všeobecnosti vstupuje neskôr a u oboch pohlaví sa vek zvýšil o osem rokov. 

Zo štatistík z roku 2017 sme sa dozvedeli:

- že najstaršia nevesta mala 86 rokov a ženích 79-rokov
- najstarší ženích bol 91-ročný muž, ktorý si vzal 61-ročnú nevestu
- najdlhšie trvajúce manželstvo bolo rozvedené po 56 rokov
- najkratšie trvajúce manželstvo trvalo päť mesiacov 

Žite prítomnosťou, nie minulosťou

Len tak sa dokážete posunúť ďalej. Poučte sa z chýb, ktoré ste urobila a nevracajte sa k tomu, čo sa vtedy stalo. Vďaka zlým skúsenostiam s bývalým partnerom, máte tú najlepšiu príležitosť nájsť toho pravého a tešiť sa s lepšej budúcnosti. 

Neobviňujte sa a neporovnávajte

Každý koniec manželstva je bolestivý a smutný. Neobviňujte seba, ani svojho bývalého partnera. Zmierte sa s tým a akceptujte jeho voľbu, ak sa zaľúbil inde a nedokáže prekonať manželskú krízu. Nech vás drží nad vodou skutočnosť, že po veľmi ťažkom období príde nový začiatok a lepšie časy. Treba tomu veriť, pretože ak sa budete sebatrýzniť, ľutovať a obviňovať bývalého, nikdy nenájdete novú cestu. Chce to pevnú vôľu, trpezlivosť a podporu blízkych či priateľov. Hovorí sa, že čas hojí všetky rany, je to klišé, ale pravdivé.

Najhoršie čo môžete urobiť, je porovnávanie sa s jeho novou partnerkou.  Ak vám v tom pomáhajú vaše priateľky, nie sú tie pravé, pretože vám s tým len zraňujú. Berte to ako fakt, že exmanžel má nový život, do ktorého patrí aj nová žena. Sústreďte sa na vlastný život, plány do budúcnosti a skúste si plniť vaše sny.  Práve nastal ten správny čas!

Nebráňte deťom v stretnutiach s expartnerom

Ak tak chcete urobiť, spravíte z nich nešťastných „rukojemníkov“ . Ide predsa o vaše spoločné deti a ublížite hlavne im. Oni nemôžu za vaše problémy a rozpory. Neznižujte sa k úbohým klamstvám, ktorými chcete deti odlákať od otca a očierniť ho. Môže sa to obrátiť proti vám... Ak bol doteraz dobrým otcom, bude taký aj vtedy, ak nebude bývať s vami v jednej domácnosti. Berte to pozitívne, budete mať viac času na seba. 

Nevrhajte sa hneď do nového vzťahu

Prechodné obdobie od rozvodu k novému vzťahu, si treba pretrpieť a tam nepatrí nový partner. Bolesť v srdci tým nevyliečite a hrozí nové sklamanie v mužoch. Rovnako netreba živiť v sebe pocit zatrpknutosti voči opačnému pohlaviu, pretože muži aj ženy nie sú dokonalí a robia chyby. Dajte tomu čas a v prechodnom období sa učte žiť nanovo a venovať sa výlučne deťom a sebe. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.