Vytlačiť túto stránku

Ako neplytvať časom

Napísal femme 30. jún 2008

Trpíte časovým stresom? Minúty, hodiny a dni vám pretekajú pomedzi prsty ako piesok? Zaujmite paradoxný postoj - času je dosť !

>> Móda >> Aktuálne >> Ako neplytvať časom

Žijeme stále rýchlejšie, snažíme sa stihnúť stále viac a času máme stále menej. Ako nebyť v časovom strese?

1. Náhlenie a vnútorný nepokoj spôsobujú, že prepadáte chaosu a v konečnom dôsledku stíhate ešte menej ako inokedy. Aby ste sa vymanili z časového stresu, musíte presvedčiť samu seba, že času máte dosť!

2. Zhotovujte si pracovný plán: každý večer si zapíšte všetky povinnosti na nasledujúci deň - nevyhnutné jednou farbou, vedľajšie druhou farbou. Pracovný plán si robte triezvo, so zmyslom pre realitu a zakomponujte do neho prestávky, "chvíľkové vypnutia" a nepredvídateľné okolnosti.

3. Nepríjemné povinnosti, ktoré vo vás vyvolávajú strach alebo odpor, zbytočne neanalyzujte a neodsúvajte, umiestnite ich na prvé miesto v rebríčku povinností a konajte.

4. Zahoďte presvedčenie, že všetko si najlepšie urobíte sama. Možno áno, ale len do chvíle vášho kolapsu - potom to aj tak bude musieť urobiť niekto iný. Využívajte preto všetky dostupné služby, ktoré si vaša peňaženka môže dovoliť - platby a nákupy cez internet, objednávanie jedla do bytu, opatrovateľku k dieťaťu, čistiarne, žehliarne a pomocnice v domácnosti.

5. Nepracujte do vyčerpania - ani v zamestnaní ani doma; neskladajte obete pri realizácii cudzích požiadaviek. Nikto to neocení, naopak, začne sa to pokladať za samozrejmosť.

6. K najväčším zlodejom času patria: dlhé telefonáty (muži zvyčajne telefonujú niekoľko minút, ženy niekoľko desiatok minút); neporiadok vo veciach (hľadanie je jedna z najvyčerpávajúcejších činností); nedochvíľnosť (ničí všetky pracovné plány); neohlásené návštevy (môžu "nahlodať" celý deň, ohlásiť sa patrí k základným prejavom slušnosti).