Význam ženského orgazmu

U žien nezohráva dôležitú úlohu pri reprodukcii a zdá sa, že nemá biologický zmysel, na rozdiel od mužského orgazmu. Nebolo tomu však vždy tak... Najnovšie štúdie a výskumy prichádzajú s inými výsledkami. 

coppia 17 1200x800

Štúdia vedcov z Univerzity of Conecticut potvrdila, pozitívny vplyv orgazmu pri vzájomnej komunikácii medzi partnermi. Ďalší, nezávislý výskum z Yale University Cincinnanti Children's Hospital,  len potvrdil dôležitosť ženského orgazmu, ktorý stimuluje produkciu hormónov prolaktínu a oxytocínu.

Vďaka vysokej hladine oxytocínu, klesá hormón kortizol, ktorý je známy ako stresový hormón. Pri jeho vylúčení sa u žien môže vypnúť reprodukčný systém, v niektorých prípadoch vedie k riziku potratu, oslabuje imunitný systém, zvyšuje krvný tlak a má ďalšie negatívne vplyvy na náš organizmus.  Z týchto dôvodov je vyplavenie oxytocínu veľmi pozitívne pre naše telo a hovorí sa mu aj hormón dôvery. Úloha hormónov pri orgazme je veľmi dôležitá. Pri sexuálnom vzrušení ženy je dôležitý estradiol  a testosterón podnecuje samotnú skúsenosť orgazmu, u mužov je viac dôležitý pri sexuálnom vzrušení.

Z reprodukčného hľadiska stratil ženský orgazmus zmysel a zdalo by sa, že z biologického hľadiska je nadbytočný. Prečo a ako k tomu došlo? Jedným z dôvodov je tzv. indukovaná ovulácia u cicavcov. Prolaktín a oxytocín sú spúšťačmi spomínanej ovulácie, podnecujú vajcovody na uvoľnenie ovária počas orgazmu. Vedci predpokladajú, že rovnaký mechanizmus fungoval aj pri prvých ľuďoch. Evolúciou tak samice prešli od tzv. indukovanej ovulácii k tzv. cyklickej ovulácii. Vyvinul sa menštruačný cyklus – pravidelná ovulácia, ktorá je nezávislá od mužskej sexuálnej aktivity. Hormonálna funkcia orgazmu u žien síce zanikla, ale zohráva v ženskej biológii dôležitú, druhotnú úlohu. Orgazmus žene, podobne ako mužovi, prináša príjemné pocity pri vyvrcholení pohlavného aktu.

Pri porovnávaní ženských  pohlavných  orgánov štúdia  odhalila, že strata pôvodného zmyslu orgazmu sa prejavila anatomickými zmenami.  Klitoris sa posunul z vnútorného kopulačného kanála von, pričom sa znížila pravdepodobnosť adekvátnej stimulácie pri pohlavnom styku a navodeniu orgazmu.  Žena je schopná zažiť rôzne druhy orgazmu, podľa toho, kde má najcitlivejšie erotogénne miesta. Najrýchlejší spôsob stimulácie k orgazmu žena dosiahne na klitorise.  Pomocou dráždenia pošvových stien penisom dosiahne žena vaginálny orgazmus. Najcitlivejšia je predná stena, v ktorej je ukrytý aj známy  G-bod (Gräfenbergov bod). Koitálny orgazmus nastáva v priebehu pohlavného styku. Mnohé ženy dokážu prežiť orgazmus po dráždení prsných bradaviek,  svalov pošvového vchodu a análnej stimulácii.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.